2016 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Ar įmanoma nuplauti automobilį, sėdint jo viduje?


L.Švanienės foto

Klausimas: Sergejau Viktorovičiau, kaip dirbti su problemine krizine situacija, su kuria niekaip negaliu susitvarkyti jau 5-6 metai?

Sergejus Kovaliovas atsakė:

Kreiptis į psichoterapeutą, kuris gali padėti, ir susitvarkysit su ta problema. Iš tiesų situacija yra tokia – jūs galite pats būti kompetetingas psichoterapeutas, tačiau savyje jūs esate kaip automobilio, kurį norite nuplauti, viduje.  Ar supratot metaforą? Ar bandėt kada plauti automobilį, sėdėdami jo viduje?
Ir dar – dalis informacijos jūmyse yra amnezuota (tiesiog neprisimenate), todėl, kad jau turite susikūręs savo realybės versiją. Tik atsisakius jūsų realybės versijos, įmanoma pasiekti realybę, kuri ir yra realybė. Ar supratote?Kitais žodžiais tariant, jūs jau turite savo įvykių versiją, kurią įtvirtinote metų bėgyje.  Ši versija jus tenkina, joje nematote prieštaravimų, nes visus nelogiškus prieštaravimus jau atmetėte, ir t.t.  Taip ir turite savo įvykių versiją.
Tačiau jūsų versija – melas!  Jos pagrindas – jūsų žaidžiamas žaidimas.  O jūs žaidžiate Aukos žaidimą, ar kokį kitą, ir žaidžiate jį visą laiką. Bet žaidimas – melas.  O jūs juo tikite.

Vadinasi turi būti trečias žmogus, kaip teisėjas, kuris pasakys:  „Atleisk, aš netikiu.  Pabandykim išsiaiškinti“.  Ir kartu su jumis jis suras tiesą.  Štai ir viskas.  Todėl psichoterapeutas – objektyvus asmuo, žiūrintis iš šalies.  Jo vaidmenį kartais gali atlikti kunigas, kartais Mokytojas, bet visada tai bus vienas ir tas pats vaidmuo – žmogus iš šalies, žvilgsnis iš šalies, neužterštas žvilgsnis į situaciją.  Tai nebus žvilgsnis, kuris laikosi įsikibęs vienos įvykio versijos.

Iš S.Kovaliovo seminaro "Meistriškumo integracija. Realybės valdymo moduliai" , 2016.05.14-15

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą