2016 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Ar priklauso žmogaus laimės jausmas nuo gero oro?


Arūno Maniušio nuotr.
Amerikiečių psichologas Danielis Kanemanas atliko tyrimą, kurį pavadino pakankamai keistai : „Ar tiesa, kad Kalifornijos gyventojai yra laimingesni už kitus?“  Pasirodo, kad Amerikoje Kalifornijos valstijoje yra palankiausias žmogui gyventi klimatas.  Mokslininkas norėjo sužinoti, ar geros oro sąlygos daro žmones laimingesniais.

Tyrime dalyvavo daugybė žmonių iš įvairių valstijų.  Dalyviai pildė jiems duotus klausimynus apie įvairias gyvenimo sritis. Pasakysiu iškart, kad tyrimas nustatė, jog kaliforniečiai nesijautė laimingesni už kitus.  


Pasirodo, kad jie taip priprato prie gero oro, kad jo nebepastebi.  Priima, kad toks oras ir turi būti, ir nebesugeba džiaugtis saulėta diena.

Ir tai yra tikra tiesa.  Prisimenu, kai mes su šeima persikėlėm gyventi į sodybą, tai pirmus metus gamtos artumas kėlė euforiją. Nusipirkau žiūronus, kad galėčiau iš arčiau grožėtis įvairiausiais paukšteliais.  Net mėnulį apžiūrinėdavau per žiūronus.  Kasdien eidavau pasivaikščioti su šunimis prie upės, stengdamasi vis ką nors naujo pamatyti. Tuo laikotarpiu net eilėraštukai rašėsi.  Štai vienas iš jų:

Kai išeini pavasarį į kiemą,
Į vidų eiti nesinori -
Na, dar akimirką, dar vieną
Aš pakvėpuosiu gyvu oru.

Na, dar minutę, dar truputį
Aš tikro garso paklausysiu
Ir švelniai švelniai atsitūpus
Daigelį glostysiu žolytės.

Dar sekundėlę, trumpą, mažą
Su prabudimu susiliesiu.
Man šito grožio vis dar maža.
...Ir taip sulaukiu mėnesėlio.

Tačiau praėjo metai, kiti ir...  Gamta tokia pat graži, gal net dar gražesnė, tačiau to pirminio džiaugsmo jau nebeteikia.  Tiesiog pripratom prie aplinkos ir į jos grožį vis mažiau kreipiam dėmesio.

Vadinasi ne klimatas ir ne gamta daro žmones laimingais.  O kas tada?

Džiaugsmą suteikia žmogui tie dalykai į kuriuos jis kreipia dėmesį

Jei taip, tai vadinasi galima sąmoningai kreipti dėmesį į esamas akimirkas ir jomis mėgaujantis, jomis džiaugtis ir grožėtis. Ir tokiu būdu būti čia ir dabar, kaip kviečia Dzen meistrai.  Jie sako, kad reikia gyventi ne praeities bėdose, ne ateities baimėse, o tekančiame per esamą akimirką laike.  

Tai padaryti padės paprastutis pratimas: stabtelėkit ir užduokit sau klausimus:
Ką aš dabar matau?  Ką aš dabar girdžiu? Ką aš dabar jaučiu?  Ir net – ką aš dabar galvoju? Ir kaip nebūtų keista, kai dėmesys nukreipiamas į mintis, jos tarytum išsigąsta ir sustoja.  Ir tada pavyksta pagauti pilną ir nuostabų esamą momentą.

Parašius šį straipsnelį, man kilo noras dažniau pasinaudoti šiuo pratimu.  Ir jus kviečiu nepraleisti gyvenimo akimirkų pro šalį, o jas pilnai pajausti ir net jomis pasidžiaugti.  Ir tada gyvenimas taps šviesesnis ir gražesnis.

Linga



Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

2 komentarai: