2016 m. gruodžio 8 d., ketvirtadienis

Kaip įsitikinimai įtakoja žmogaus elgesį


Arūno Maniušio nuotr.
Savaime suprantama, kad įsitikinimai turi įtakos žmogaus elgesiui ir jo veiklai.  Ir tai būtų puiku, BET. Kaip nebūtų gaila, įsitikinimai stimuliuoja žmogų ieškoti patvirtinimų, kad būtent jie (įsitikinimai) yra teisingi. Tokiu būdu, žmogus negirdi jo įsitikinimams nenaudingų argumentų, nemato akivaizdžių faktų, paneigiančių juos, ir mato bei girdi menkiausius dalykus, kurie jo įsitikinimus patvirtina.

Tai kas gi yra įsitikinimai?  Įsitikinimai yra apibendrinimai apie save, kitus, pasaulį.  Šie apibendrinimai padeda ignoruoti nesvarbias, nereikšmingas detales, kurių yra labai labai daug.  Protas yra  tingus, jis sukuria apibendrinimus, kuriais vadovaujasi panašiose situacijose, taip taupydamas energiją, ir kiekvieną kartą iš naujo nenagrinėja visų detalių, kad iš naujo darytų reikiamas išvadas.
Pavyzdžiui, jei jūs būsite įsitikinę, kad dideli šunys yra pavojingi, tai, pamatę keturkoję gauruotą baisenybę, nesiaiškinsite, kokios jis veislės, o kuo greičiau imsitės veiksmų, kad išvengtumėte susitikimo ir išliktumėte saugus.  Tai reiškia, kad elgsitės taip, lyg jūsų įsitikinimas būtų teisingas.
Kitas pavyzdys – jei nuoširdžiai galvosite , kad jūsų koks tai žmogus nemėgsta, tai su juo elgsitės atitinkamai – įtariai, atsargiai, su pykčiu, kaprizingai ir pan. O jeigu galvosite, kad tas žmogus jus myli ir jumis žavisi, tai su juo būsite malonus, švelnus, atlaidus, geranoriškas.
Įsitikinimai, kai jie atitinka gyvenimiškos situacijos esmę, padeda žmogui gyventi ir orientuotis kintančioje aplinkoje. Tačiau įsitikinimai gali tapti ribojančiais ir net apsunkinančiais žmogaus gyvenimą, jei jie nuo pradžių neatitiko tikrovės ar su laiku situacija pasikeitė, o jie išliko tokiais, kokiais buvo.
Tarkim, pirmas vaiko gyvenime sutiktas šuo buvo piktas, aplojo jį, gal net įkando.  Žmoguje susidarė tvirtas įsitikinimas, kad visi šunys yra baisūs padarai.  Net po daugybės metų, kai tas berniukas išaugs į didelį dėdę, jis ir toliau bijos šunų, net ir visai mažų, nes jo giliu įsitikinimu, visi šunys yra baisūs sutvėrimai. 
Vis tik šį pasakojimą noriu užbaigti pozityvia gaida - ribojančius įsitikinimus galima gana paprastai ir greitai pakeisti integralinio neuroprogramavimo psichotechnikomis.
pagal S.Kovaliovą
Linga

1 komentaras:

  1. Taip! Meilė yra saldžiausias moters (vyro) apibendrinimas, kuris vėliau neišvengiamai apkarsta! :)

    AtsakytiPanaikinti