2017 m. balandžio 15 d., šeštadienis

Apie "NE", kuris reiškia "TAIP"


Dar kartą atkreipkim dėmesį į tai, kaip mes kalbame.  Tarkim tu nori padidinti motyvaciją sulieknėjimui. Kadangi moterys apie kūno kilogramus kalba daugiau, tai rašysiu, kreipdamasi  silpnosios lyties atstovę.

Kviečiu įsiklausyti į tai, kaip kalbi, siekdama atsikratyti nelemtųjų kilogramų nuo pilvo ir šlaunų.  Galbūt sakai: „Nepiktnaudžiausiu saldumynais“, „Nevalgysiu prieš miegą“, „Nesėdėsiu visus vakarus prie televizoriaus  ar kompiuterio“, „Nepirksiu bandelių“, „Nešlamšiu visko iš eilės ir dideliais kiekiais“, „Nesigailėsiu savęs“, „Nesimėgausiu šokoladu“, „Nesisukiosiu apie šaldytuvą‘,  ir t.t.


Kaip manai, kas bendro šiuose posakiuose? Tikiuosi, pastebėjai, kad juose kartojasi  neiginys „ne“.  Tu visiškai teisingai  vardini, ko reikėtų atsisakyti, siekiant patobulinti savo papilnėjusios figūros linijas.  Tačiau tokiais pasakymais, kaip neatrodytų keista, tu ne padedi sau, o sunkini  judėjimą link idealaus svorio. 

Tikriausiai ir pati pastebėjai, kad, kai  tik apsisprendi „nevalgyti ledų“, pakeliui visur ima maišytis ledų reklamos, pačios kojos parduotuvėje nuneša link šaldytuvų su ledais, o gatvėse kiekvienoje sankryžoje kelią pastoja ledų vežimėliai.  Argi įmanoma atsilaikyti, kai, rodos, visas pasaulis ragina tave atsigaivinti dieviško gardumyno vėsa?  Ir tu visai nekalta, kai rankos tarytum prieš tavo valią ištraukia piniginę, sužvangina metaliniais pinigėliais ir... Atsipeikėji tik tada, kai akys ima ieškoti  šiukšliadėžės tuščio  ledų įpakavimo išmetimui.

Kur išgaravo toks tikras, toks kietas ir nepajudinamas nusistatymas nevalgyti ledų?  Ir kaip gi taip atsitiko, kad  nusižengei savo taisyklei?  Ogi paprastai.  Psichologai nustatė, kad žmogaus pasąmonė „negirdi“ neigiančiosios žodžio dalies „ne“.   Vadinasi, sprendimas  nevalgyti ledų jai nuskambėjo kaip įsakymas... valgyti ledus!  Ir kuo dažniau bei įtikinamiau tai kartoji, tuo energingiau veikia pasąmonė, ieškodama, kur  ir kaip greičiau šį norą išpildyti.  Atsispirti nesąmoningiems siekiams beveik neįmanoma, nes ilgainiui  jie lengvai  įveikia net tariamai stiprias valios užkardas. 

Gera žinia yra ta, kad nukreipti pasąmonę dirbti norima linkme, yra įmanoma, tik reikia prisitaikyti prie jos „darbo metodų“ ir kalbėti jos kalba.  Aha! Tu jau žinai, kad ji negirdi neiginio “ne”.  Vadinasi galima savo sprendimus įgarsinti kažkaip kitaip.  Tarkim vietoj „nevalgyti ledų“ galima sakyti „kasdien suvalgyti po du obuolius“.  Vietoj „nepirksiu bandelių“ – „nusipirksiu ridikėlių, svogūnų, salotų ir pasimėgausiu žalumynais“.   Pabandyk pakeisti straipsnelio pradžioje išvardintus teiginius su „ne“. Kai kurie iš jų galėtų skambėti taip:
pavyzdžiui, „nepiktnaudžiausiu saldumynais“ pakeisk į „kai užsimanysiu ko nors skanaus, suvalgysiu džiovintų vaisių ar riešutų“; „nevalgysiu prieš miegą“ paversk į „eisiu gulti su lengvumo pilve jausmu, ramiai užmigsiu ir sapnuosiu spalvotus sapnus“, o „nesėdėsiu visus vakarus prie televizoriaus“ pataisyk į „ vakarais bendrausiu su vyru, žaisiu su vaikučiu arba visi kartu eisim pasivaikščioti“, ir t.t.

Kaip matai, išsireiškimus  laisvai galima pakeisti, įvardinant tai, ko norėtum vietoj tų dalykų, kurių atsisakai.  Naujuosius  teiginius išsakyk garsiai, išraiškingai.  Iš pradžių gali tarytum netyčia išlįsti įprastos formuluotės.  Tokiais atvejais pakeisk jas į tas, kokio elgesio iš savęs norėtum, ir kelis kartus pakartok. 
Ilgainiui nauji išsireiškimai taps tavo įprasto kalbėjimo dalimi.  O pasąmonei nieko kito neliks, kaip juos priimti ir organizuoti tavo gyvenimą taip, kad jame būtų daugiau vaisių ir daržovių, judėjimo gryname ore, bendravimo su gyvais žmonėmis  ir kitų tau malonių dalykų , padedančių įgyti pasitenkinimo savimi jausmą, patobulinti savo figūrą, bei mėgautis  gyvenimu. Žinoma, įprastų kalbos stereotipų keitimas yra tik nedidelis žingsnelis, tačiau juk kiekvienas kelias prasideda nuo pirmo žingsnio. Sėkmės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą