2016 m. gruodžio 27 d., antradienis

Trys meilės komponentai ir santykių rūšys, kai trūksta vieno ar dviejų komponentų


Arūno Maniušio nuotr.
Pakalbėkim apie meilę.  Robertas Stenbergas teigia, kad meilę sudaro trys komponentai:

ARTUMAS (bendrystės, vienybės jausmas),

AISTRA (pasireiškianti seksualiniuose santykiuose),

ĮSIPAREIGOJIMAI.

Idealiu atveju santykiuose tarp vyro ir moters turėtų būti visi trys komponentai, tačiau neretai pasitaiko, kad vyrą ir moterį sieja tik vienas komponentas.
Tuščia meilė. Pasitaiko, kad tarp sutuoktinių nebelieka nei bendros kalbos, nei sekso, o šeima laikosi tik įsipareigojimų dėka.  Liūdnas vaizdelis, tiesa? Meilės šiuose santykiuose nėra.
Įsimylėjimas. Vyro ir moters santykius gali palaikyti ir tik vien aistra, ir šiuo atveju jiems nesvarbu, kad nėra net apie ką pasikalbėti, nėra ir jokių įsipareigojimų. Taip gali pasireikšti įsimylėjimas, kuris nėra meilė. Jei įsimylėjus bus sukurta šeima, tai ilgainiui aistra išblės ir šeima tiesiog iširs.
Draugystė. Galimi ir tokie santykiai, kai skirtingų lyčių atstovai vienas kitą supranta, palaiko, lyg būtų brolis ir sesuo, tačiau tarp jų nėra nei sekso, nei įsipareigojimų.  Ir šiuo atveju nėra meilės, o yra tik draugystė.

Pažiūrėkim, kokie susiklostys santykiai, kai porą jungia du meilės komponentai, o vieno trūks.
Romantinė meilė. Vyrą ir moterį jungia artumas ir aistra.  Tai visokie „ach“ ir „oi“, aikčiojimai, dūsavimai, tačiau nėra įsipareigojimų.  Tiesa, moterys dažnai tikisi, kad vyras ilgainiui prisiims įsipareigojimus, tačiau jos dažniausiai klysta.
Draugiška meilė. Sutuoktinius sieja artumas ir įsipareigojimai. S.Kovaliovo nuomone, šis santykių variantas gali būti gyvybingas ir visai neblogas, net ir trūkstant aistros.
Vėžinė meilė.  Porą jungia aistra ir įsipareigojimai. Jie nekalba, nepriima vienas kito kaip asmenybių, tačiau patiria beprotišką aistrą. Šiuo atveju įsipareigojimai pasireiškia kaip noras aukotis ar gelbėti kitą. Tačiau tarp jų visai nėra susikalbėjimo ir artumo.
Tobulai meilei būtini visi trys jos komponentai: artumas, aistra ir įsipareigojimai.   Tačiau gyvenime neretai užtenka ir dviejų komponentų, kad pora galėtų kartu gyventi. Svarbu yra tik kad vyras ir moteris suvoktų, kokie yra jų santykiai, ir kad tai abiems tiktų. 
Paruošta pagal S. Kovaliovą iš video laidos "Šeimyninės gerovės apibrėžimas arba kontraktas laimei- 2"

1 komentaras:

  1. Panašu į spektrą. Aiškiausiai pasaulis matomas baltoje šviesoje - visų spalvų superpozicijoje.

    AtsakytiPanaikinti