2016 m. gruodžio 23 d., penktadienis

Kaip Karpmano trikampis atitinka ego būsenas: Vaiką, Suaugusį ir Tėvą


Arūno Maniušio nuotr.
Toliau konspektuoju S. Kovaliovo seminaro „Psichoterapija, kad gyventum sveikai ir laimingai“ pirmosios dienos (2017 m. gruodžio 17 d.) teorinės dalies medžiagą.  Jau išsiaiškinom, kad gyventi sveikai trukdo pasipriešinimai bei pasyvumas.

Toliau S. Kovaliovas pasakoja apie Karpmano trikampį.
Jei jūs suprantate rusiškai, pateikiu nuorodą 2 val. trukmės video įrašą.


Visi žino, kad yra toks Karpmano trikampis. Jį sudaro Auka, Persekiotojas ir Gelbėtojas. Jūs taip pat žinote, kas vyksta šiame trikampyje.  Auka, kuriai Gelbėtojas suteikė pagalbą, ilgainiui ima jį kaltinti, ir Auka dabar tampa pats Gelbėtojas.

Bet įdomiausia tai, kad šis trikampis egzistuoja žmogaus viduje – jumyse gyvena trys subasmenybės: Auka, Persekiotojas ir Gelbėtojas. Ir jūs savo viduje žaidžiate šį vidinį žaidimą.

Kodėl jis žaidžiamas? Ką žmogui kompensuoja šis žaidimas? Čia Kovaliovas į Karpmano trikampį įpiešė dar vieną trikampį, kurį sudaro trys ego būsenos: Vaikas, Suaugęs ir Tėvas. 

Taip žaidžiamas amžinas žaidimas, kuriame Vaikas atitinka Auką, ir tai reiškia, kad kada priimate Vaiko vaidmenį, jumyse pasireiškia nelaimingas Vaikas, kuris yra Auka... Jumyse nėra normalaus Suaugusio, ir jo vaidmenį atlieka Gelbėtojas. Na, o pykstantį kritikuojantį Tėvą atitinka Persekiotojas.

Šį žaidimą nustosite žaisti tik tuo atveju, jei jūsų sąmoningumas kils. Ir tai reiškia, kad norint tapti lieknu, gražiu, turtingu, laimingu, reikalinga psichoterapija. 

1 komentaras:

  1. sutinku su ta tiesa , galiu pridurti, kad visumoj turi buti balansas, santykiai darbas pinigai...
    seksas,dziaugsmas,kuryba..

    daug teorijos, kaip praktiskai pritaikyt tiesiog taikyt..

    AtsakytiPanaikinti