2017 m. sausio 26 d., ketvirtadienis

Klaidingo pritarimo efektas


Arūno Maniušio nuotr.
Klaidingo pritarimo efektą pirmieji pastebėjo ir įvardino psichologai Rosas, Grinas ir Housas, pravedę įdomų eksperimentą, kurio metu dalyviams buvo pateikta konfliktinė situacija ir du galimi tos situacijos sprendimo variantai. 

Dalyviai turėjo pasirinkti sau priimtiną konflikto sprendimo variantą ir įvertinti, kokia procentinė dalis žmonių pasirinktų tą patį variantą.


Rezultatai nustebino tuo, kad nepriklausomai nuo to, kokį variantą bepasirinktų žmonės, jie buvo įsitikinę, kad dauguma rinktųsi tą patį variantą.

Būtent toks reiškinys, kada žmogus galvoja, jog lygiai taip pat kaip ir jis galvoja dauguma žmonių, buvo pavadintas klaidingo pritarimo efektu.

Tai reiškia, kad ir mums dažniausiai atrodo, kad kiti galvoja taip kaip mes.  Vadinasi, paprastai, mes net nesidomime kito nuomone, pripaišydami jam savąją.

Tokiu būdu galime smarkiai nudegti, pateikdami, tarkim, vadovams ar bendradarbiams mus įkvėpusią mintį. Bus skaudu, kai sužinosim, jog kitiems tai nedaro jokio įspūdžio ar net jie mano visai priešingai.

Keletas tokių susikirtimų gali ryškiai susilpninti mūsų autoritetą ir poziciją tame darbo kolektyve.

Beje, klaidingo pritarimo efektas skaudžiausiai užgauna kūrybingų žmonių savimeilę.  Beveik visi rašytojai mano, kad jo knyga yra geniali ir taps populiaria.  Koks būna nusivylimas, susidūrus su realybe, toli gražu neatitinkančia svajonės.  99 procentai visų knygų yra išleidžiamos tik vieną kartą.

Ką daryti?  Matyt, vienintelis logiškas atsakymas būtų nepasiduoti klaidingo pritarimo efektui ir iš anksto pasiklausinėti bendradarbių, ką jie mano apie mano nuostabiąją idėją.

Supratus, kad aplinkiniai jos nepalaiko, bus galima paieškoti būdų, kaip juos įtikinti, arba atitinkamai koreguoti patį sumanymą, jei jo įgyvendinimui tikrai reikalingas kitų žmonių sutikimas.

Jei sprendimas jums tikrai svarbus, tai rimtai ištyrinėkit kitų nuomones, pažiūrėkite, ką apie tai kalba statistika, kokie ginčai vyksta ta ar panašia temomis.  Tai padės jums nepasiduoti klaidingo pritarimo efektui, bei matyti realią padėtį. Tai suteiks kur kas daugiau šansų pasiekti, ko norite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą