2017 m. gegužės 14 d., sekmadienis

Vandens lelijos, kvantinis šuolis ir gyvenimas kaip žaidimas


Seminare “Asmeninės istorijos psichoterapija“ Olegas Lekoncevas aiškindamass apie tai, kodėl seminarų dalyviai, dirbdami su savimi, ne visada pajaučia ryškius pasikeitimus savo gyvenime, pateikė metaforą apie tai, kaip įvyksta kvantinis šuolis.

Seklaus ežero viduryje augo vandens lelija.  Ežeras buvo pakankamai didelis, todėl visi matė vandens platybes, bet nematė vandens lelijos.  Kartą pakilęs vėjas sukėlė bangas, kurios apsėmė vandens leliją.  Kažkokiu būdu tai suveikė kaip signalas augalui daugintis.  Ir štai jau auga dvi vandens lelijos.  Po kiek laiko – keturios, aštuonios, šešiolika ir t.t. 
Toks procesas vadinamas geometrine progresija. 
Praėjus mėnesiui prašalaičiai jau pastebėjo, kad ežere auga vandens lelijos.  Vasaros pabaigoje ežeras apaugo jomis ištisai.  Praktiškai vandens lelijoms jau buvo ankšta. 


-Štai šis momentas ir vadinasi kvantiniu šuoliu. – pasakė seminaro vedantysis.

Tokiu būdu ir žmogaus gyvenime vyksta teigiamų pokyčių kaupimas, kol pagaliau ateina momentas, kai pats žmogus ir jo gyvenimas ryškai pasikeičia. 
Taip pasikeitimai vyksta ir mano klientų gyvenimuose.  Iš pradžių dirbam, dirbam, o pasikeitimai nežymūs.  Kol vieną kartą – bac! Ir įvyksta kvantinis šuolis.
Pasidalinsiu vienos klientės laiškeliu (jai leidus) apie gyvenimo kaip žaidimo suvokimą:

Rašau su šypsena. Tiesa, su šypsena ir vakar buvau, bet dar norėjosi pasitikrinti, kiek ta šypsena gali išsilaikyti. Tad šiandien puikiai laiko. Dėl to ir rašau.  O buvo taip...
Savo užrašuose anądien tiesiog parašiau. Na, kartkartėmis aš brūkšteliu tokių pamąstymų ant kokio nors popieriuko. Tai ne šedevrai, o tiesiog pasąmoniniai žaidimai, kas į galvą šauna - ir rašau...Tad anądien susidėliojo toks tekstas:
„Gyvenimas – žaidimas.  Šis posakis – ne originalumo viršūnė, bet ne toks paprastas, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio.  Jei gyvenimą priimtume kaip žaidimą vaiko akimis, jis būtų smagus užsiėmimas – daug spalvų, džiugesio, kartais sutrikimo, kai nebeaiškios taisyklės.  Bet... Kartėlis gana greitai pamirštamas, nes tuoj prasidės kito pavadinimo žaidimas ar to paties žaidimo kitas lygis.
Visai kitas žaidimo suvokimas suaugusiajam... XXI amžiaus civilizacijos užgniaužtas suaugėlis nori būti tik sėkmingas žaidėjas.  Jo nedomina taisyklės, jų variacijos.  Jį domina galimybė puikuotis ant nugalėtojų pjedestalo. Ir pirmyn link to išsvajotojo laimėjimo – kartais net neaišku kokio. Bėgimas dažnai primena masinį bandos bėgimą, kai bendra energija tiesiog neša, kur akys užmato... Taip iki sutrypimo nedaug... O ir džiaugsmas... Kur lieka džiaugsmas? Lieka tik pilki, nuvargę žaidėjai. Dalis jų pasijaučia esantys ant atsarginių suolelio...
Dalis pasaulio žaidėjų tiesiog ramiai prisėda pailsėti ir žino, kad laikui atėjus pakils ir energingai tęs žaidimą. Kitas prisėdimą priima kaip bausmę – mat akimirkos sustabdymas bėgančiame pasaulyje - jam blogis. Yra žmonių, kurie prisėdimą laiko gėda...
Bet tai tik žaidimo dalis – nei geresnė, nei blogesnė. Tai spalvingos muzikos dalis, kuri privalo egzistuoti.“
Šiuos apmąstymus parašiau vakar, o šiandien parėjusi namo pagalvojau – paskaitysiu kokią saviugdos knygutę.  Ir – atsiverčiu skyrių „Gyvenimas – žaidimas“. Taip, mano eseistiniai, padriki pasvaičiojimai, ten – psichologinės įžvalgos. BET pagrindinė mintis laaaabai panaši, tarsi būčiau tą knygą perskaičiusi ir apie ją parašiusi savo pamąstymus.
Na, mano pirmasis sakinys, kad gyvenimo - žaidimo sąvoka - ne originalumo viršūnė jau iš karto patvirtina, kad apie tai kalbama, toks sakinys vartojamas, bet kad taaaaaaaip susidėliotų šalia.  Žinokit, visu kūnu pajutau sąskambį. Knygos informacija tarsi sudėliojo taškus ant i ir taip žinomame reikale, bet tas skyrius įtvirtinimui buvo į šimtuką – reikiamu momentu.
O šiandien toookia graži saulutė šypsosi – pamaži šmirinėju po namus ir šypsodamasi apmąstau savo tikslus...
Tiesa, vakar po ilgokos pertraukos jau vieną kitą kvėpavimo pratimuką atlikau – jau vėl pradedu kvėpuoti :) Ir dėl to labai džiugu, nes ateina suvokimas, jog kažkiek paklupinėju šiame kelyje, bet iki tos būsenos, kokia buvo anksčiau jau neatkritau. Po daugiau ar mažiau kritinių jausenų, visgi atsistojusi einu vis toliau ir toliau ir žinau, kad GALIU eiti dar toliau, nes žaisti smagu :)."

Be abejo klientė ir anksčiau buvo skaičiusi tą knygutę, tačiau tam, kad ne tik suprastų tuos žodžius, o jie taptų savastimi, reikėjo sulaukti, kol jos psichikos ežeras prisipildys vandens lelijomis. 
Skaitydama jaunos moters laišką šypsojausi ir aš.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą