2017 m. liepos 4 d., antradienis

Kaip pasąmonė trukdo (arba padeda) atsisakyti žalingų įpročių

Mano psichoterapinėje praktikoje dar nepasitaikė atvejo, kad kreiptųsi žmogus, norėdamas nustoti rūkyti.  Be abejo, integralinis neuroprogramavimas gali padėti ir šiuo klausimu, tačiau mūsų šalyje dar nepriimta kreiptis pagalbos į psichoterapetus su tokiomis užklausomis.

Šiandien konsultacijos metu klientė papasakojo, kad po praėjusio mūsų susitikimo jai praėjo noras rūkyti (toks atvejis mano praktikoje antras).  Mes dirbome visai su kitais tikslais, o pati klientė rūkė ir tai darė kasdien jau 5 metus.

Kaip nebūtų keista, mesti rūkyti ji visai neplanavo.  Ir dar labiau keista, kad visą savaitę, padėjusi į šalį cigaretes, ji jautėsi gerai, ir nebuvo jokio noro užsitraukti dūmą.  Priešingai - jauna moteris nusprendė skirti daugiau dėmesio savo sveikatai ir nusipirko abonementą į sporto salę.

Sakysit, kad taip nebūna. Palaukit su savo greitomis išvadomis.  Šiuo atveju darbe su kliente mes didinome jos pasitikėjimą savimi.  Atlikus eilę psichotechnikų, kūrybiška, puikiai vizualizuojanti moteris pripažino, kad dabar jau nėra jokių vidinių kliūčių, trukdančių jai pačiai nuspręsti, ko ji nori.

Po konsultacijos klientė turėjo pokalbį su savo draugu, į kurio priekaištus, kad neįsidarbina kokioje nors įstaigoje, ramiai ir tvirtai atsakė, kad, kol yra galimybės, ji dirbs savo mėgstamą kūrybinį darbą ir vystys veiklą ta kryptimi. 

Beje, šis pokalbis turėjo lemiamą reikšmę jos išsilaisvinimui nuo rūkymo.

Pasirodo, kai prieš 5 metus moteris skyrėsi su savo pirmuoju vyru, cigaretės jai asocijavosi su laisve, galimybe daryti tai, ką nori. Visus tuos metus rūkymas buvo kaip nesąmoningas jos laisvės patvirtinimas.  O dabar, kai ji ramiai ir tvirtai paaiškino draugui apie savo sprendimą, pagaliau suvokė, kad iš tiesų yra laisva, ir simbolinis rūkymas tiesiog tapo nereikalingu. 

Kadangi pasikeitimai visų pirma įvyko pasąmonėje, išsilaisvinimas nuo rūkymo galėjo nutikti tiesiog savaime, neplanuotai, lengvai.

Saugodama klientės anonimiškumą, jos istoriją perdaviau tik bendriausiais bruožais. Tiesiog norėjosi parodyti, kaip žmogaus išlaisvėjimas vienoje srityje rezonuoja su kitomis gyvenimo sritimis ir įneša į jas teigiamų pasikeitimų.  Kitaip ir negali būti.  Pozityvūs pasikeitimai paliečia keletą gyvenimo briaunų praktiškai visada, tačiau, kaip suprantate, lengvas rūkymo įpročio atsisakymas yra išskirtinai ryškus.

O šis atvejis eilinį kartą patvirtino, kad problemų šaknys paprastai raizgosi pasąmonėje.  Tokiu būdu, norint kažką pakeisti, svarbu dirbti su pasąmone.  Kai bus išravėtos šaknys, gyvenimo piktžolės nebeataugs.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą