2017 m. liepos 20 d., ketvirtadienis

Kuo skiriasi kvailas prieštaravimas nuo savarankiško pasirinkimo

Kiekvienam žmogui (na, beveik kiekvienam) yra svarbu išreikšti savo valią ir ją realizuoti. Tokiu būdu jis pajaučia savo laisvę.
Kol vaikas mažas, jis dažniausiai paklūsta tėvų vadovavimui. Paauglystėje, kaip žinome, asmeninė laisvė pasidaro ypač svarbi. Jeigu tėvai nesugeba (o tai atsitinka labai dažnai) laiku pakeisti savo požiūrio ir atitinkamai bendravimo stiliaus su augančiu vaiku, konfliktas tarp jų neišvengiamas.


Ilgainiui paauglio prieštaravimai tėvams pradeda vykti tartum automatiškai: dar nespėjo mama užbaigti sakinio, kaip vaiko (beje, ir ne tik vaiko) viduje užgimsta pasipriešinimas. Tikriausiai kiekvienas prisimename kaip kilo pyktis, nepasitenkinimas, kai kitas mums nurodinėdavo, ką turime daryti. Įdomiausia tai, kad stabtelėjus ir geriau nužvelgus situaciją, galima pastebėti, kad prieštaraudami vien dėl prieštaravimo mes netampame laisvesni, nei buvome tada, kai besąlygiškai vykdydavome paliepimus.
„Kaip tai?“ – jau girdžiu jūsų nustebusį balsą. Kviečiu pažiūrėti į situaciją kiek atidžiau ir atsakyti į klausimą, kas vadovauja. Tegu tai bus pavyzdys su mamos paliepimu, o tu būsi paauglys, siekiantis savo laisvės.

1 situacija: Mama liepia ruošti pamokas ir tu, paklusdamas jai, imi vadovėlius, sąsiuvinius ir sprendi uždavinius.Kas vadovauja? Teisingai – mama.
2 situacija: Mama liepia ruošti pamokas o tu nepaklūsti jai vien todėl, kad ji kišasi ir neleidžia tau pačiam nuspręsti.Kas vadovauja? Tu? …. Nejaugi? Tavo atsisakymas iš anksto aiškus: jei lieps mama, tu darysi priešingai. Čia toks svarbus momentas. Jei prieštarausi dėl prieštaravimo, tai vėl ne savo valią išreikši, o „paklusi“ mamos valiai tik su minuso ženklu. Štai kaip išeina.
Natūralu, kad paklausi, kaip elgtis šioje situacijoje, kad išreikštum savo valią. Atsakymas iš tiesų labai paprastas: 
1) stabtelti, 2) pagalvoti, ko aš noriu šitoje situacijoje, 3) pasirinkti ir veikti.
Kaip tai atrodytų aukščiau pateiktu atveju, kai mama liepia ruošti pamokas?
1) Stabteliu. Neskubu nei veikti, nei atsakyti.2) Įvertinu savo situaciją. Šiandien buvo sunki diena. Kontrolinis žinių patikrinimas bus tik už trijų dienų. Turiu pakankamai laiko.3) Nusprendžiu: šiandien nesimokysiu, o eisiu su draugais pasivaikščioti po miestą. Taip ir darau.
Tačiau galimas ir visai kitoks variantas. Mama liepia ruošti pamokas.
1) Stabteliu. Neskubu nei veikti, nei atsakyti.2) Įvertinu savo situaciją. Tarkim, ji tokia: ryt reikės atsakinėti į testo klausimus. Aš noriu geresnio įvertinimo. Jau šiek tiek mokiausi, bet tam, kad gaučiau mane tenkinantį pažymį, panašu, kad žinių neužteks.3) Nusprendžiu dar pasimokyti. Taip ir pasielgiu.
Tikriausiai nebereikia klausti, kas dabar pasirenka, ką daryti. Sėkmės priimant savo sprendimus!


1 komentaras:

  1. Dalinuosi šiuo liudijimu su partneriais, kuriems sunku užmegzti santykius, nes yra ilgalaikis sprendimas. Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet nesuvaldžiau skausmo, kuris kankino širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl patyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad burtininkė daktarė Ellen gali padėti susigrąžinti meilužius. Susisiekiau su ja ir ji už mane pasakė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų vyras grįžo namo. Taip susirinkome ir šeimoje buvo tiek daug meilės, džiaugsmo ir ramybės. Taip pat galite susisiekti su dr. Ellen, galingu sprendimų padėjėju
    1) susigrąžinti savo buvusį vaikiną
    2) Suveskite vyrą ir žmoną
    3) nustokite kartoti košmarus
    4) Žolelių gydymas nuo ŽIV ir vėžio
    5) Galingas stebuklingas žiedas
    6) sėkmės žavesys
    7) Atsikratyti obsesijų
    8) Gimdymo ir nėštumo problemos. Susisiekite su juo elektroniniu paštu: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti