2017 m. liepos 1 d., šeštadienis

Žmogus laimingiausias jaučiasi, kai jam yra 23 ir 69 metai


Kaip manote, kokiu savo gyvenimo periodu ar periodais žmogus jaučiasi laimingiausias?

Naujo tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmogus per savo gyvenimą laimingiausias būna du kartus. Tyrimo, kurį atliko Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokykla (London School of Economics and Political Science), metu buvo apklausta 23 tūkstančiai Vokietijos gyventojų nuo 17 iki 85 metų.  Visų prima jie turėjo įvertinti šiandieninį pasitenkinimą gyvenimu, o paskui išreikšti spėjimą, kaip jie jausis po 5 metų. 


Po penkių metų tyrimo dalyviai vėl buvo apklausti, siekiant išsiaiškinti, ar jie teisingai numatė savo pasitenkinimo gyvenimu lygį.

Apklausos rezultatai parodė, kad žmogaus gyvenimo laimingumo kreivė panaši į „U“ radę.

Pirmasis džiaugsmo pikas tenka nelengviems studijų metams. Viduriniame amžiuje žmogus paprastai nesijaučia laimingu, o vėliau pasitenkinimo savo gvenimu lygis vėl pakyla. Aukščiausias laimingumo lygis pasiekiamas 23 ir 69 metais.

Beje, tokius skaičius nesunku paaiškinti. Dvidešimtmečiai svajoja apie karjerą, žavisi pokyčiais, mėgsta keliauti, mielai susipažįsta ir bendrauja su naujais žmonėmis.  O septintame savo gyvenimo dešimtmetyje žmonės paprastai dar būna geros sveikatos, išauginę ir į pasaulį išleidę vaikus. ^iuo laikotarpiu jie gali leisti pagyventi savo malonumui.

Na, o „duobė“ vidutiniame amžiuje gali būti paaiškinta atsakomybe, kurią turi prisiimti žmogus, siekiantis sukurti materialinę gerovę sau ir savo šeimai, auginti vaikus, juos auklėti.

Kaip ten bebūtų, tyrimo rezultatai džiugina, nes pasirodo, kad daugumos iš mūsų dar laukia laimingumo pakilimas. 

Tik nesakykite, kad tokia situacija yra tik turtingoje Vokietijoje, kur pensininkai gali sau leisti kur kas daugiau, nei vargšėje Lietuvėlėje. Laimingumo jausmas paprastai priklauso ne nuo to, kas vyksta mūsų gyvenime, o nuo to, kaip mes į tai reaguojame. 

Paskaičius socialiniuose tinkluose piktų žmonių komentarus, gali atrodyti, kad lietuviai yra niurzgos ir viskuo nepatenkinti.  Taip iš tiesų nėra.  Ir mūsų šalyje yra labai daug pozityvių, jautrių, mielai besidalinančių savo žiniomis, patirtimi, atvirų ir nuoširdžių žmonių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą