2016 m. liepos 26 d., antradienis

Kaip išsirinkti auklę savo vaikui



L.Švanienės nuotr.
Klausimas:
Sūnui beveik dveji metai, tuoj grįšiu į darbą, tačiau iki kito rugsėjo nenoriu vaikučio leisti į darželį.  Ieškau auklės per skelbimus, nes kiek klausiu pažįstamų, nieks nieko nerekomendavo. Iš tikrųjų esu prisiskaičiusi internete visokių baisių dalykų – kaip auklės vaiko čiulptukus į vyną panardina, kad geriau miegotų, kaip pavagia ką nors... Kaip suprasti, kad tai tinkamas žmogus? Juk, kai kalbi telefonu, visos kalba maloniai... Širdis linksta link jaunos merginos, prie studentų, bet vyras sako, kad jam patikimiau pagyvenusi, savo vaikus užauginusi. Žodžiu esu pasimetusi.

Matau, kad laiškučio autorė su vyru pagrindiniu auklės pasirinkimo kriterijumi laiko žmogaus amžių. Tačiau nėra jokios garantijos, kad  susiradus auklę, nepriklausomai ar vyresnę, ar jaunesnę, jauni tėveliai gaus visai ne tai, ko tikėjosi.   Visų pirma pabandykim išsiaiškinti, ko nori berniuko mama.  Tam panaudokim sutrumpintą tikslų formulavimo metodiką.  Kalbėsiu jaunosios mamytės vardu. Taigi, pradedam!
REZULTATAS: Ką noriu pasiekti?
Savo dvejų metų sūneliui noriu surasti gerą auklę ir ją įdarbinti vaiko priežiūrai visai dienai. 

SĄLYGOS: Kur, kada, kaip norėčiau pasiekti tikslą? Kur, kada, kaip nenorėčiau pasiekti tikslo?
Būtina, kad auklė galėtų atvykti į mūsų namus 7.30 val. ir būtų su vaiku iki 19.00 val. Norėčiau, kad auklė būtų sąžininga, mylėtų vaikus, būtų pastabi, rūpestinga, pakankamai tvarkinga, mėgstanti savo darbą. Dar svarbu, kad auklė būtų sveika, mokėtų sekti pasakas, dainuoti ir tai mielai darytų. Pageidautina, kad ji sugebėtų susikalbėti su vaiku, prisilaikytų dienos režimo, mokytų sūnelį elementarių higienos įgūdžių, noriai žaistų su juo.  Gerai būtų, kad ji būtų linksma. Pageidautina, kad ji turėtų darbo, prižiūrint mažus vaikus, patirties.


Nepatiktų, jei tektų sūnelį vežti į kitus namus.  Būtų blogai, jei auklė vėluotų atvykti, arba negalėtų dirbti visą reikiamą laiką.  Nenorėčiau, kad ji būtų nesąžininga, vagilė, veidmainė, savanaudė, siekianti visus mokyti ir aiškintų man, kaip reikia gyventi.  Visai netinka auklė serganti virusinėmis ligomis, turinti judėjimo sutrikimų, sunkiai kalbanti arba švepluojanti.  Netinka ir auklė, nemokanti lietuvių kalbos, grubi, atžagari, nekultūringa, purvina, žiopla, apsvaigusi nuo alkoholio ar vartojanti narkotikus. 
Sąrašus būtų galima tęsti.  Jei vis dar svarbu, galima įrašyti ir auklės amžių. Pavyzdžiui taip – auklė turėtų būti nuo savarankiškos pilnametės iki guvios pensininkės.  Galėtų būti ir vyras, jei atitiktų visas sąlygas.

PRIEMONĖS: Kokios priemonės ir resursai yra būtini ir/ar pageidautini tikslui pasiekti?
Tikslui pasiekti būtina surasti tinkamą auklę, susitarti su ja dėl darbo sąlygų, laiko bei atlygio.  Iš šeimos biudžeto kas mėnesį reikės išskirti apie ... (tikslus skaičius) eurų auklės atlyginimui.
PASEKMĖS: Kas atsitiks, kai pasieksiu tikslą? Kas atsitiks, jei tikslo nepasieksiu?
Kai įdarbinsiu visus požymius atitinkančią auklę, rami eisiu į  savo darbą, būsiu patenkinta, kad mano vaikučiu yra tinkamai pasirūpinta, kad jam saugu, smagu ir gera.
Jei iš vis nerasiu auklės, tai teks vaiką vesti į darželį, ko labai nenorėčiau, nes jis gali pradėti sirgti. Tada man tektų slaugyti ligoniuką, negalėčiau kurį laiką eiti į darbą, nespėčiau atlikti visų užduočių, dėl ko būtų nepatenkinta vadovybė.  Jei tai dažnai kartotųsi, gali nukentėti mano atlyginimas arba gali tekti išeiti iš darbo.


VERTĖ: Taigi, ar  tikslo pasiekimas vertas pastangų?
Taip, tinkamą auklę susirasti tikrai verta, nes mano atlyginimo tada užteks ne tik auklei nusamdyti, bet ir papildyti šeimos biudžetą, kas leis nusipirkti naują šaldytuvą, suremontuoti mašiną, o gal net sutaupyti lėšų  išsvajotai vasaros kelionei į užsienį. 
Šitaip padirbėjus su tikslu, miglotas ketinimas tampa aiškia programa. Tiesa, aš taip ir neatsakiau į mamytės klausimą, kaip atskirti, ar auklė atitinka jai iškeltus kriterijus. Deja, pažinti, ar žmogus sako tiesą, net melo detektoriai ne visada sugeba.  Todėl pasikvieskit auklę pokalbiui, ir pabandykit pagauti savo pirmą įspūdį apie pasirodžiusį žmogų.  Nuojauta paprastai neapgauna. 

O dar geriau – pasitikėkit savo vaikučiu.  Sako, kad naminiai gyvūnai ir vaikai neklysta vertindami žmones.  Jei vaikutis nėra visiškas bailiukas, jis drąsiai eis prie gero, atviro, nuoširdaus žmogaus.  Jei taip atsitiko, ši auklė yra tokia, kokios ieškote, tad tarkitės su ja dėl kitų darbo sąlygų. 
Linga 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą