2016 m. liepos 20 d., trečiadienis

Važiuojant mašina ar dviračiu pradeda trūkti oro, atrodo, kad uždusiu


Sveiki, turiu baimę greičiui. Važiuojant mašina ar dviračiu kartais pradeda trūkti oro ir atrodo, kad uždusiu. Taip pat būna kino teatruose, kai per kokį filmą greičiau vaizdas pradeda judėt, ar supantis paprastomis supynėmis. Kaip ją būtų galima įveikti? Žinau kad reikia giliai kvėpuoti, bet nevisada tai padeda.

Laurynas


Labas, Laurynai,

Natūralu, kad gilus kvėpavimas tavo atveju nevisada padeda, nes jis nėra susietas su būsena, kai jautiesi tvirtai, stabiliai bei gali lengvai koncentruotis į tai, kas vyksta aplinkoje.  Ką tai reiškia?  Iš probleminės būsenos tu bandai išeiti giliu kvėpavimu. Pabandyk prisiminti, kokiose dar situacijose tu taip giliai kvėpuoji.  Galimas dalykas, kad taip kvėpuoji po greito bėgimo, išniręs po ilgesnio buvimo po vandeniu ar pas gydytoją, kai jis klausydamas tavo plaučius liepia giliai kvėpuoti.  Visos šios situacijos nėra tos, kai esi visiškai ramus.  Todėl gilus kvėpavimas ir nepadeda.

O koks kvėpavimas būtų veiksmingas tavo atveju?  Kai būsi visiškai ramus, patenkintas savimi, jausi, kad tavo protas aštrus, o sąmonė aiški,  tada atkreipk dėmesį į savo kvėpavimo stilių. Koks įkvėpimo gylis. Koks greitis.  Kiek trunka įkvėpimas ir iškvėpimas.  Ar yra tarp jų pauzė. Kas dar būdinga tavo kvėpavimui tokioje būsenoje. Visa tai įsimink, kad galėtum lengvai atkurti šio kvėpavimo stilių.  Pasipraktikuok.  Ir kartu pastebėk, kad tokio kvėpavimo „įjugimas“ sugrąžina tave į norimą būseną.  Kai tai pavyks, išbandyk tokį kvėpavimą probleminėje situacijoje.

Pateiksiu pilną psichotechnikos „Gyvybingas kvėpavimas“ versiją, kaip ji aprašyta S.Kovaliovo knygoje „Sėkmingo likimo neuroprogramavimas“:

1. Iš savo subjektyvios patirties pasirinkite pasikartojančią probleminę būseną ir nustatykite, kokios išorinės ir vidinės aplinkybės ją sukelia. (Kartu išsiaiškinkite, kaip.)

2. Įvardinkite būsenos VAK (ką tuo metu matote, girdite ir jaučiate), nustatykite kvėpavimo stilių.

3.  Atraskite momentą, kada prasideda probleminė būsena, nustatykite, kas ją „įjungia“

4. Iš savo gyvenimo patirties pasirinkite būseną (pavadinsime ją resursine būsena), kurios norėtumėte vietoj probleminės būsenos tomis aplinkybėmis, kai ji pasireiškia.

5. Įvardinkite resursinės būsenos VAK (ką tuo metu matote, girdite ir jaučiate), nustatykite kvėpavimo stilių.

6. Prisiminkite situaciją, kuri sukelia probleminę būseną, priartėkite prie jos „įsijungimo“ momento  ir pradėkite kvėpuoti kaip resursinėje būsenoje.

7. Išlaikydami resursinės būsenos kvėpavimo stilių, vėl išgyvenkite problemą kėlusias situacijas (ir panašias į ją) praeityje bei įsivaizduokite, kad jas išgyvenate ateityje.

Laurynai, jei dėl kokių priežasčių šis būdas nepadėtų išspręsti tavo problemos, žinok, kad tai padaryti galima kitų psichotechnikų pagalba, kurių yra tikrai daug. Jų aprašymus gali susirasti internete, knygose arba kreipkis į specialistą.  Sėkmės!

Linga

2 komentarai: