2016 m. liepos 17 d., sekmadienis

Varlių motyvais

I.Fiodorova "Varlė karalienė"
Prof.Sergejus Kovaliovas seminarų metu panaudoja daug taiklių palyginimų. Pavyzdžiui:

Taip, visi mes dažnai galvojame... Pavyzdžiui, šeimyninio gyvenimo pradžioje galvojame, kad mūsų varlė pavirs į karalaitę, o vėliau išaiškėja, kad priešingai - buvusi nuostabi moteris pavirto į šaltą varliagyvį.

Iš S.Kovaliovo seminaro "Meistriškumo integracija. Realybės valdymo moduliai" , 2016.05.14-15


Beje, varlių motyvas sutinkamas ne taip retai  ir įkvepiančiose alegorijose.  Tikriausiai, girdėjote apie tą vargšelę, įkritusią į grietinės puodynę.  Priminsiu: varlytė neprarasdama vilties vis plaukiojo grietinėje,  tol plakė kojelėmis, kol iš grietinės sumušė sviestą.  O tada atsispyrė nuo sviesto gabalo ir iššoko iš puodynės. 


O dar vienas pasakojimas apie varlių būrį, šokavusį kažkur (tikriausiai, iš vienos pelkės į kitą) savo reikalais.  Kertant joms kelią, viena varlė įkrito į gilią gilią provėžą. 
_-Ropškis greičiau! - ragino ją kitos varlės, bet nabagė, kad ir kaip stengėsi, nepajėgė išlipti iš duobės.  Varlėms nusibodo laukti ir jos nušokavo toliau.  Po kiek laiko žiūri, ogi ta iš provėžos beatliuoksinti iš paskos.
-Kaip tau pavyko iššokti? - paklausė jos.
-Nežinau, - atsakė ta.- bet nebuvo kada galvoti, nes keliu griausmingai riaumodamas artinosi sunkvežimis.


O kadangi šiandien mane įtraukė varlių tema, tai klausykitės dar vieno pasakojimo. 

Nusprendė varlės surengti kopimo į aukštą aukštą statų statų kalną varžybas.  Prie starto linijos stojo daug varlių, panorusių išbandyti savo jėgas.  Susirinko ir miško žvėrys, pažiūrėti, o kartu ir pasijuokti iš varlių lenktynių.

Ir štai varlės pradėjo kopimą, o nedraugiški žiūrovai laidė kandžias replikas, tyčiojosi ir užgauliojo.  Viena po kitos varlės neišsilaikydavo ant stataus šlaito ir krisdavo žemyn. Miško žvėrys tik dar labiau juokėsi, kol ant kalno šlaito liko vienintelė varlė.  Jūs, tikriausiai, numanote, kad jai pavyko užkopti į viršūnę.  O kai čempionė grįžo į kalno papėdę, jos pasiteiravo, kaip gi jai pavyko pasiekti viršūnę.  O pavyko todėl, kad ji buvo kurčia (ir negirdėjo žiūrovų pašaipų).

Šių pasakojimų moralai akivaizdūs, tad nemanau, kad reikia juos įgarsinti. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą