2017 m. kovo 11 d., šeštadienis

Kiek laiko kentėti vyrą alkoholiką?


Arūno Maniušio nuotr.
Laba diena, nežinau nuo ko pradėti... Esu ištekėjusi, auginu metukų dukrytę.  Tikrąja šio žodžio prasme auginu, nes vyras visai nepadeda. 
Mano vyras (turbūt turėčiau bijoti šio žodžio) - ALKOHOLIKAS. Jis turi darbą, tačiau visai neturi atsakomybės jausmo, nes šeimai pinigų praktiškai neskiria, buto išlaikyti nepadeda, vaiku nesirūpina, nors sako, kad jį labai myli, bet tai – tik žodžiai.  Mat visada turi pinigų cigaretėms ir alkoholiui.
Daug kartų norėjau viską baigti, ta prasme – skirtis, bet visada šeima atrodė svarbiausia, o žmogus prašė vis kito šanso, bet tai tebuvo kalbos. Mano vyras nėra smurtavęs prieš mane, bet aišku, aš nesu kvaila ir žinau, kad alkoholis daro savo, ir jis bet kada gali pradėti smurtauti.
Daug kartų jis sakė: „Aš galiu negerti, nes turiu dėl ko.“  Bet tai būdavo laikina. Jis buvo net  užsikodavęs (ne todėl, kad pats norėjo, o todėl, kad buvo priverstas), tačiau kodas padėjo tik trims savaitėms, o vėliau pradėjo vėl gerti.


Labas,  sutinku su tavimi, kad žodis „Alkoholikas“ yra baisus, tačiau parašiusi jį didžiosiomis raidėmis, tu parodei savo drąsą žiūrėti realybei į akis.  Tai svarbu. Savo laiškutyje pasakoji apie tai, kad vyras nesirūpina šeima, nepadeda finansiškai.  Suprantu, kad tau dėl to pikta ir apmaudu.  Įsivaizduoju, kaip nusivylei, pasijautei bejėge, kai užsikodavęs vyras po kurio laiko vėl ėmė gerti.

Man neramu dėl tavęs, kad nenukentėtum nuo apsvaigusio vyro smurtavimo. Nežiūrint to, kad rašai, jog fizinės prievartos nesi patyrusi, tačiau tavo žodžiuose girdžiu nuogąstavimus, kad tai gali atsitikti.

Kaip toliau gyventi

Nors tiesiogei neklausi, tavo pasakojime skamba rūpestis, kaip toliau gyventi, kiek laiko kentėti.  Vienareikšmio atsakymo nėra, nes iš  bet kurios situacijos visada yra keletas išeičių.  Viena iš jų – realiai įvertinus esamą padėtį, susitaikyti su alkoholiko vyro žmonos vaidmeniu ir nešti šį kryžių visą gyvenimą, laukiant stebuklo.  Tai iš tiesų sunkus kelias.

Alkoholikų žmonų priklausomybė

Tuo pačiu pastebėsiu, kad jau matau ir tavo pačios priklausomybės nuo vyro alkoholiko požymius: tu daugybę kartų norėjai skirtis, tačiau vis susilaikydavai.  Sakai, kad šeima atrodydavo svarbiausiu dalyku. 
Todėl ir norisi atkreipti tavo dėmesį į tai, kas yra šeima.  Šeimoje vyras su žmona dalinasi atsakomybe bei finansais,  kartu rūpinasi vaikučiu, namais, buitimi.  Šia prasme  tavo šeimos nėra. 
Tai kas tave vis sulaiko? Peršasi atsakymas  - priklausomybė nuo vyro alkoholiko.

Bandomasis laikotarpis

Kita išeitis – suteikti vyrui galimybę grįžti į blaivų gyvenimą, nustatant bandomąjį laikotarpį.  Ir to netęsti , o tuoj pat iškelti sąlygą, kad nuo šiol jis turi visai negerti, nes kitaip tu skirsies. 
Jau girdžiu, kaip sakai, jog tai nerealu, nes  jis neišlaiko be alkoholio.  Jei norės ir stengsis – laikysis.  Nurodyk konkretų laiką, kiek tu dar kentėsi  jo suklupimus. 
Koks tai galėtų būti laikotarpis?  Pusmetis, maksimum metai.  Ilgiau tęsdama tik didintum savo priklausomybę.

Trečia išeitis – skyrybos

Jei vyras neišlaikytų tavo nustatyto bandomojo laikotarpio arba nesutiktų su tavo iškeltomis sąlygomis ir toliau gertų, tvirtai laikykis ir įgyvendink savo sprendimą skirtis. 
Kiekvienas žmogus yra atsakingas už savo gyvenimą ir, jei vyras pasirinko alkoholį, tu neprivalai jo tempti.  Tu turi savo gyvenimą, tau reikės pasirūpinti vaikučiu, todėl svarbu išlaikyti stiprybę. 

Kad išliktum stipri

Išbūti vienai su tave apimančiais jausmais tiek pereinamuoju, tiek skyrybų (jei tektų įgyvendinti šį sprendimą) laikotarpiu gali būti nelengva, todėl kviečiu susirasti žmogų, kuriuo pasitikėtum ir kuriam galėtum papasakoti apie tai, kas su tavimi vyksta.  Išsikalbėjus paprastai atlėgsta. 
Padėti galėtų ir psichologo konsultacijos, kurių metu geriau save suprastum, priimtum save tokią, kokia esi, surastum galimybes pakeisti tas savybes, kurios tavęs netenkina.  Taip būtų lengviau išlaikyti vidinę stiprybę. 


Rūpinkis savimi. Sėkmės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą