2017 m. kovo 18 d., šeštadienis

Kaip galima sustabdyti patyčias ir smurtą


Pradėjau šį straipsnelį sakiniu, kad man nėra tekę patirti patyčių. Parašiau ir susimąsčiau: ar tikrai.  Ir prisiminiau vieną kitą epizodą, kai mane užgaudavo kitų gal ir be piktų užmačių pasakyti žodžiai. 

Gaila, bet patyčios, kito žmogaus žeminimas, išjuokimas vyksta ne tik tarp vaikų. Neretai šeimose moterys (ir vaikai) patiria psichologinį ar net fizinį smurtą.  Paprastai smurtautojas  pats nepasitiki savimi, ir savęs įtvirtinimui ima žeminti silpnesnius.


Jei patiriate bet kokios rūšies smurtą ar patyčias, svarbu didinti pasitikėjimą savimi.  Vienam ar vienai tai padaryti gali būti nelengva ar net neįmanoma, todėl svarbu ieškoti pagalbos.

Pateiksiu psichologo V. Levio rekomenduojamus būdus patyčių sustabdymui;

-jei tvirtai patikėsi, kad esi stiprus, ir veiksi drąsiai – jėgų atsiras;
-suprask ir patikėk, kad esi geras (gera) ir vertas (verta) gyvenimo toks (tokia), koks (kokia) esi. Skelbk karą savo priklausomybei nuo kitų nuomonės, įgyk vidinę nepriklausomybę.
-pats(pati) geranoriškai iš savęs juokis.
-mokykis žaisti ir vaidinti įvairias roles.
  Tai padės įtvirtinti pasitikėjimą savimi, įgysi sugebėjimą būti įvairiu. Mokykis būti tvirtu, „kietu“ (tačiau nebūk žiaurus);
-jei leidžia sveikata, mokykis kovos menų, o kartu nepakenks mokytis ir šokių.
-mokykis suprasti kitus žmones ir save patį, mokykis praktinės psichologijos. Suprask ir visada prisimink: tas, kuris tyčiojai iš kitų, pats viduje yra silpnas, priklausomas ir nepasitikintis savimi, nors išoriškai jis gali atrodyti pabaisa.

V.Levi dar kartą patvirtino, kad smurtautojas iš tiesų yra silpnas žmogus.  Jis nedrįs pulti stipresnio (bent jau akis į akį), tad siekiant išlikti saugiu, būtina didinti savo vidinę stiprybę ir pasitikėjimą savimi. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą