2017 m. kovo 26 d., sekmadienis

Prisiminkim penkias meilės kalbas


Arūno Maniušio nuotr.
Pasirodžius Gary Chapman‘o knygai apie penkias meilės kalbas, tapo kur kas paprasčiau suvokti, kodėl taip yra, kad santykiuose tarp žmonių, ir ypač sutuoktinių, ne visada galima vadovautis kitų sėkminga patirtimi.

Viena Amerikoje gyvenanti klientė skundėsi, kad vyras apiberia ją gražiais žodeliais, po tūkstantį kartų sako „myliu“, „tu pati gražiausia“, „tu pati puikiausia“, bet nepakels užpakalio nuo kompiuterio, kad nuramintų verkiantį vaiką, nenupirks gėlės žiedo, jau nekalbant apie brangesnę dovaną.

O kita klientė pasakoja, kad jos turtingi tėvai leido jai turėti viską, ką tik ji nori, tačiau visiškai nesidomėjo jos gyvenimu, neatėjo į mokyklos baigimo šventę, visiškai nesidomėjo (ir nevertino) jos pasiekimų.  Mergina teigė, jog supranta, kad tėvai ją myli ir davė bei duoda viską.  Tačiau priimdama materialias dovanas ji gaudavo tik jų abejingumą ir jos jausmų atstūmimą.

Šiuose dviejuose pavyzdžiuose kaip tik atsispindi bendraujančių žmonių nepasitenkinimas, kai meilė reiškiama ne tuo būdu, kurio reikia žmogui.

Sugrįžkime prie G. Chapman‘o knygos „Penkios meilės kalbos“ ir prisiminkime, kokios gi yra tos meilės kalbos.

1.   Palaikymo žodžiai.  Pirmame pavyzdyje moteris jų gaudavo su kaupu, tačiau tai nebuvo tai, kojai reikėjo, kai tuo tarpu antrame pavyzdyje šito kaip tik trūko.
2.   Laiko leidimas kartu.  Jei kitam svarbu ką nors veikti kartu, tai suvokdami šį partnerio poreikį, kartu tvarkykite kambarius, žiūrėkite televizorių, eikite į kiną ar teatrą, lankykite giminaičius, eikite pasivaikščioti.  Net jei jūs pats esate vienišius, skirdami laiką bendrai veiklai,  padėsite realizuoti kito tokį poreikį.  Ir jis (ji) jausis mylimi bei patenkinti.
3.   Dovanos.  Dovanojami net nebrangūs niekučiai padės pasijusti svarbiu ir mylimu žmogui, kurio būtent tokia meilės kalba.  Net ir brangiausios dovanos nepadės užpildyti vienišumo bedugnės žmogui, kuriam reikia visai kitko (nes jo ne tokia meilės kalba)
4.   Patarnavimo veiksmai.  Nei dovanos, nei meilūs žodeliai nepralinksmins asmens, kuriam svarbu, kad kitas išreikštų dėmesį kambarių sutvarkymu, sagos įsiuvimu, kavos į lovą atnešimu, vinies į sieną įkalimu ir pan. 
5.   Fizinis prisilietimas. Yra žmonių, kurie blogai jaučiasi be fizinio kontakto.  Apsikabinimai, pabučiavimai, paglostymą, tiesiog prisilietimai jiems bus būtent tai, ko jiems reikia.

Dabar kviečiu pagalvoti ir nustatyti, o kokia yra jūsų meilės kalba.  O kokia meilės kalba yra jūsų sutuoktinio ar draugo/draugės, vaikų?  Iškart pasakysiu, kad vienas ir tas pats žmogus gali turėti ne vieną, o kelias meilės kalbas.

Žinant jums brangaus žmogaus meilės kalbą ir ją naudojant to žmogaus atžvilgiu, jūs prisidėsite prie to, kad jis jausis mylimas ir jūsų santykiuose vyraus supratimas bei sutarimas.

Savo ruožtu, nereikalaukite, kad kitas atspėtų jūsų meilės kalbą.  Bus kur kas paprasčiau, jei jūs tiesiai šviesiai jam(jai) pasakysite, ko laukiate iš kito ir kas jums suteikia malonias akimirkas. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą