2017 m. kovo 6 d., pirmadienis

Keletas veiksmingų būdų, kaip išlaikyti budrumą, dirbant monotonišką darbą


Nežinau, kaip kitus vairuotojus, bet mane, sėdinčią už vairo, naktinis greitkelis migdo. Ypač, kai važiuoju po intensyvaus dviejų dienų seminaro. Kartą vos nepatyriau avarijos, kartą stojau pakelėj, kad nors penkiom minutėm snustelėti.  Todėl labai sudomino prof. S. Kovaliovo atsakymas į klausimą, kaip išlaikyti budrumą, dirbant monotonišką darbą.


S. Kovaliovas, visų pirma, patarė suteikti veiklai aukštą vertybinį-motyvacinį lygį. Pavyzdžiui, jei jūsų laukia ilga kelionė, tai jūs ne bukai žiūrėkite į kelią, o pabandykite aplinką pamatyti kitu požiūrio kampu.



Esmė tame, kad laikas turi tokį įdomų psichologinį aspektą. Jūs tikriausiai pastebėjote, kad važiuojant (einant) nauju maršrutu, kelionė visada atrodo ilgiau trunkanti, nei visais kitais atvejais. Pirmą kartą jūs labai daug dėmesio skiriate kontekstui, o kitais kartais keliaujate tiesiog mašinaliai.


Vienas iš galimų variantų – sąmoningai kreipti dėmesį į kontekstą, išskiriant jame kažką įdomaus. Tokiu būdu jūs gausite subjektyviai daugiau laiko ir daugiau malonumo.


Paprastai žmogus nustoja matyti gyvenimą ir jo detales, todėl minimu atveju sėkmingai gali pasitarnauti vipasana „Dabar aš pastebiu, dabar aš matau, dabar aš pastebiu ir suvokiu...“  Šis būdas puikiai tiks nuobodžiai kelionei. Bet kokiame procese galima rasti bent jau du malonius dalykus: kontekstą ir patį procesą.


Juk vairuoti mašiną – didelis malonumas! Ir jei paprastai vairuojate automatiškai, tai pradėkite vairuoti sąmoningai. Pajauskite malonumą, stebėdami, kaip sklandžiai juda jūsų automobilis, įsiklausykite į lygų variklio gausmą, jauskite kelio nelygumus ir pan.


Gyventi galima iš tiesų lengvai.  Svarbu suprasti, kad gyvenimo malonumus suteikia ne materialinių gėrybių kiekis, o jūsų sąmoningumo lygis. Galima gyventi taip, kad gyvenimas tekės tarytum pro šalį. Bet kur kas smagiau išgyventi kiekvieną momentą! Mokykitės iš tų, kurie tai moka.


Iš dalies pasinaudoju S. Kovaliovo pasiūlymais ne tik vairuodama, tačiau, parskridusi iš komandiruotės į Vilnių 22 val., mieliau užsuku pernakvoti pas draugus arba važiuoju mikroautobusu, vykstančiu į Klaipėdą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą