2016 m. rugpjūčio 13 d., šeštadienis

Kaip apie kitą galvosi, taip jis atsilieps


Arūno Maniušio nuotr.
Prof. S.Kovaliovas seminarų metu dėstomai medžiagai iliustruoti dažnai panaudoja alegorinius pasakojimus ir anekdotus. Jie padeda geriau suvokti pateikiamą informaciją ne tik sąmoningame, bet ir pasąmoniniame lygyje.  Ne be reikalo S. Kovaliovas, užbaigęs pasakojimą, kartoja: „O dabar tegu jūsų pasąmonė padaro reikiamas išvadas.“.

Ne taip retai alegorinius pasakojimus panaudoju ir konsultacijų metu.  Štai ne taip seniai darbe su klientu pastebėjau jau kelintą kartą išreiškiamą jo mintį, kad kiti jam pavydi.  Suprantama, kad kitų pavydo baimė stabdo žmogaus augimą, blokuoja galimybes didinti savo materialinę gerovę.  Todėl jam (o tiksliau jo pasąmonei) pateikiau šį pasakojimą: 

Po vienos šventės, kurioje dalyvavo giminės ir kaimynai, namų šeimininkas pasigedo dviejų sidabrinių šaukštų.  Mintyse jis ėmė perkratinėti visus svečius, stengdamasis atspėti, kas iš jų galėjo pasisavinti namų sidabrą.
 Jo įtarimas krito ant kaimynų paauglio berniuko.  Vyriškis ėmė atidžiai stebėti berniuką, ir, kaip tikėjosi, pastebėjo, jog tas kažkaip keistai elgiasi – nusuka žvilgsnį, skubiai pasišalina, o paskutiniu metu apskritai ėmė vengti su juo susitikti.  Sidabrinių stalo įrankių savininkas ėmė galvoti, kokiu būdu pasakyti berniukui, jog jis žino, kad tas pasisavino šaukštus.  Ir būtų prigriebęs kaimynų vaikį, tačiau jo žmona, generalinio tvarkymosi metu atitraukė sofą ir už jos rado „pavogtus“ šaukštus.

Šią istoriją pasakojau ir kitam klientui, kuris manęs teiravosi, kaip pažinti, ar jo senyvai tetai nepasimaišęs protelis. Jam taip pat pasakiau, kad ko kitame ieškosime, tą būtinai rasime.

Kaip žinome, savo išankstiniu nusistatymu (net neišsakomu) formuojame ne tik savo elgesio su tuo žmogumi specifiką, bet kartu iššaukiame ir nesąmoningą to žmogaus atsakomąją reakciją.  Visa tai vyksta nesąmoningame lygmenyje. Todėl galima drąsiai sakyti, kad kiti sugeba „perskaityti“ jūsų mintis.  O lietuvių liaudies posakį "Kaip šauksi, taip atsilieps." galima perfrazuoti į "Kaip apie kitą galvosi, taip jis atsilieps.".  O kaip pasinaudoti šia informacija, nuspręskite patys.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą