2016 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Posakis „jei pavydi, reiškia – myli“ yra neteisingas

Arūno Maniušio nuotr.
Pradėsiu nuo alegorijos, kurią sugalvojau pati.

Kartą gyveno mergaitė, kuriai vis trūko meilės.  Netgi ne tiek pačios meilės, kiek įrodymų, kad kitas ją myli.  Ir ištekėjo ji už pavydaus vyro, kuris visą savo laisvalaikį skirdavo meilės jai įrodinėjimui:  ją sekė, kad nežiūrėtų į kitus vyrus, kaltindavo išdavystėmis, vadindavo parsidavėle, kas valandą reikalaudavo įrodymų, kad ji yra jam ištikima.  Bet visa tai mergaitės nepripildydavo meile, net gi priešingai – ji jautė savyje didėjančią skaudžią tuštumą, ir vis labiau ir labiau jai trūko meilės.

Kol vieną kartą mergaitė suprato, kad posakis „jei pavydi, reiškia – myli“ yra neteisingas.  Šitai supratusi mergaitė įsidrąsino ir paliko vyrą. Gyvendama viena, ji išmoko mylėti save ir ta meile užpildyti vidinę tuštumą. Ir tik tada, kai pamilo save, ji tapo moterimi, sugebančia mylėti ir priimti kito meilę.


Sukūriau šį pasakojimą, o pati suprantu, kad tik pasakose žodžiai gali būti metaforiškai talpūs, o gyvenime taip parastai įgyti drąsos ir imtis veiksmų gali būti labai sunku ar net neįmanoma.  Tam reikia...  Visų pirma reikia tapti laisva nuo kito.  Žmogaus laisvėjimas paprastai vyksta ilgai ir sunkiai.  Tačiau jis gali praeiti lengvai ir neskausmingai, pasinaudojant prof. S. Kovaliovo sukurta specialiai tam tikslui skirta psichotechnikų sistema.

Beje, priklausomais nuo kito žmogaus nė kiek nerečiau už merginas ir moteris, būna ir vyriškosios giminės atstovai.  Šios psichotechnikos puikiausiai padeda ir jiems.  Todėl pajutus, kad santykiai su daugiau ar mažiau artimais žmonėmis pradeda varginti, skaudinti, o jų nutraukti niekaip nepavyksta, nekentėkit, o skubiai kreipkitės į psichoterapeutą.  Su priklausomybe nuo kito žmogaus paprastai susitvarkome per 3-4 konsultacijas. Mano praktikoje yra pasitaikę atvejų, kai šią problemą žmogus išsprendė per pirmą 30 min. trukmės nemokamą konsultaciją.

Iki naujų mokslo metų liko vos keli žingsneliai.  Rugsėjo 2 dieną Kijeve pravesiu 3 val. trukmės mokomąjį renginį savo mėgstama tema – „Nuo priklausomybės į tikrą artumą ir meilę“.  Mokymus šia tema jau vedžiau Kijeve, Kazanėje, Maskvoje, tačiau dabartinis renginys bus papildytas naujausiu prof. S. Kovaliovo priklausomybės nuo kito žmogaus likvidavimo psichotechnikos variantu, kurį jis išdėstė rugpjūčio 13 d. vebinare „12 žingsnių į savo gerovę“. 

Atrodo, ko čia dar reikėjo, nes jau ir taip dirbom pagal jo sukurtą efektyvią metodiką.  Tačiau S. Kovaliovas yra S. Kovaliovas, ir jis nebūtų jis, jei sėdėtų ant savo laurų ir nieko nedarytų.  Paskutinio vebinaro metu be kitų svarbių dalykų jis pateikė ir naują priklausomybės likvidavimo psichotechnikos variantą, kurį jau ne kartą išbandžiau su klientais ir galiu patvirtinti – jis gerokai efektyvesnis už buvusį. 

Tiesa, naujos psichotechnikos pravedimui psichoterapeutui reikalingas didesnis pastabumas, ar neliko antrinių naudų, kurios gali klientui trukdyti gyventi taip, kaip jis nori.  Tai lyg naudojimasis tobulesniu instrumentu, prie kurio reikia priprasti.  Tarkim, kaip persėdimas iš automobilio su svirtiniu bėgių perjungėju į automobilį su automatine pavarų dėže.  Be abejo, yra vairuotojų, kuriems patinka svirtimi perjunginėti bėgius. 

Visa tai gerai.  Ir psichoterapeutas gali naudotis tokiomis psichotechnikomis, prie kurių yra įpratęs.  Tačiau kartu svarbu žinoti, kokie yra naujausi būdai ir juos išbandyti.  Juk dirbame su skirtingais žmonėmis, ir kas paprastai gali tikti vienam, kitam gali strigti.  Įvairių psichotechnikų žinojimas padeda parinkti tinkamiausią problemos sprendimo būdą tam žmogui.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą