2015 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Taip supykstu, kad imu kalbėti baisius žodius ir net pradedu muštis

Klausimas: Laba diena, man atrodo, kad aš esu emociškai nestabili. Kai pykstuosi su vaikinu, aš visada širdy laukiu, kol jis liausis širdęs ir mane nuramins. Kai to nesulaukiu, pyktis apima dar labiau, ir aš pradedu šnekėt baisius žodžius, bet ką, kas tik šauna į galvą. Ir nesvarbu, tai tiesa ar ne. Po to kartais, jei tas konfliktas dar labiau įsiplieskia, aš pradedu muštis… Tai yra vienintelis žmogus, su kuriuo aš šitaip elgiuos. Taip, kai keliu ranką, jis dažnai būna išgėręs. Mane tai labai erzina, nes augau alkoholikų šeimoj, ir negaliu žiūrėt į
geriančius. Kartu suprantu, kad tai nepateisina mano veiksmų. Ar aš galiu su šia problema susitvarkyti pati, ar reiktų kreiptis į daktarus? Kaip su ja susitvarkyti?
Viltė (vardas pakeistas)


Atsakymas: Labas, Vilte, pagarba tau, kad susivokei, jog santykiuose su vaikinu tavo užsiplieskiantis pyktis ir netgi mušimasis nėra tai, ko tu iš tiesų nori. Girdžiu, kad dėl tokio impulsyvumo save smerki ir ieškai būdų kaip pasikeisti. Kartu matau, kad prieš sukylant agresijai, lauki, kad draugas tave priimtų, paguostų, nuramintų. Taip net ir šiandieniniuose tavo veiksmuose pasireiškia tavo vidinis vaikas – ta maža mergaitė, kuri taip laukė dėmesio, meilės rūpinimosi iš artimųjų, o to negavusi labai pyko.

Toliau laiške tu ir paaiškini, iš kur visa tai tavyje, užsimindama, kad tėvai buvo alkoholikai. Taip jau dažniausiai yra, kad alkoholikai nesugeba tinkamai pasirūpinti vaikais, tad tavo vaikystėje, suprantama, tau trūko šilumos, išklausymo, supratimo. Įsivaizduoju, kiek tau reikėjo stengtis, kad išgyventum tokioje aplinkoje. Todėl natūralu, kad kyla įniršis, kai tavo draugas prisigeria.

Nors ir nesupratau, ar vaikinas dažnai išgeria, ar dažnai jį muši, kai jis prisigeria, pastebiu, kad draugą nesąmoningai pasirinkai šituo primenantį tavo tėvą,Tai dar kartą patvirtina, kad tavęs netenkinančios reakcijos atėjo iš vaikystės. Iškart pasakysiu, kad jas pakeisti galima, tačiau reikalingos specialios psichotechnikos ar net jų sistema, todėl tikslinga būtų kreiptis į psichoterapeutą.

Čia pateiksiu būdą, kaip dirbti su pykčiu, aprašytą prof.S.Kovaliovo knygoje „Žmogiškojo tobulumo NLP“, kuris gali padėti susigrąžinti vidinę ramybę.

– Įsivaizduokite, kad žmogus, kuris sukelia jums pyktį ir įtūžį, sėdi jums už nugaros. Garsiai pasakykite jam, kaip ant jo pykstate.
– Atkreipkite dėmesį į savo kūno reakcijas. Gal jūs įtempiate kokią tai savo kūno dalį? Sukandate dantis? Suspaudžiate kumščius? Įtempate storosios žarnos raumenis? Kai atrasite, dar labiau įtempkite ar suspauskite. Stebėkite, kas vyksta.
– Įsivaizduokite, kad pasikeičiate su žmogumi, sukeliančiu jums pyktį, vietomis. Atsakinėkite už jį taip, lyg jis iš tiesų būtų čia.
– Tęskite dialogą, „persikeldami“ tai į save, tai į tą žmogų.
– Stebėsite, ar tarp kartojamų frazių nėra tos, kuri geriausiai išreiškia jūsų pyktį. Gal tai bus „Nustok kištis į mano gyvenimą!“, „Tu man kenki!”, “Liaukis statyti mane į nepatogią padėtį!“, „Kodėl manęs neperspėjai?” ar pan. Atradę tokią frazę, kartokite ją vis gasrsiau, kol nepradėsite rėkti.
– Užsilipkite ant kėdės ir įsivaizduokite, kad dabar žiūrite į tą žmogų iš viršaus. Likdami tokioje pozicijoje išsakykite jam viską, kas išvedė jus iš pusiausvyros, ir ko paprastai nedrįstate pasakyti.

Vilte, ši psichotechnika yra pateikta bendrai, tad prisitaikyk ją savo atvejui. Galimas dalykas, kad tau papildomai yra reikalingi saugūs iškrovos būdai, tad ieškok, kaip galėtum išlieti susikaupusį tavyje pyktį. Tai galėtų būti bėgimas ar kiti fiziškai sunkūs pratimai. Be to, likusi viena namuose, išbandyk kumščiais daužyti pagalvę ar sofą tol, kol pavargsi. Bus veiksmingiau, jei tai darydama balsu išreikši pyktį, šauksi. Tam kartui pavyks nusiraminti. Priminsiu, kad esminius pasikeitimus geriausia pasiekti padedant specialistui. Sėkmės ir ramybės!

Linga Švanienė
Straipsnis parašytas portalio psichika.eu

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą