2017 m. gegužės 21 d., sekmadienis

Klaros Devis eksperimentas įrodė, kad žmogaus organizmas puikiai žino, ką jam valgyti


Šį eksperimentą Klara Devis atliko tikrai seniai – dar 1928 metais, ir juo įrodė, kad žmogaus organizmas puikiausiai gali pasakyti, ko jam reikia.
Eksperimentui buvo atrinkti vaikučiai nuo 6 iki 11 mėnesių amžiaus. Pagrindinė sąlyga – kad mažyliai nebūtų gavę jokio kito maisto, išskyrus motinos pieną.
Eksperimentas tęsėsi šešis metus.  Ir visą tą laiką vaikai patys rinkosi, kokį maistą jiems valgyti. O maistas buvo siūlomas paprastas, tačiau pakankamai įvairus: daržovės, vaisiai, žalumynai, subproduktai (kepenys, inkstai, smegenys), kelių rūšių mėsa, žuvis, kruopos, rauginto pieno produktai, pienas ir kt. Viso 34 produktai. Vaikams maistas buvo pateikiamas ant lėkštučių, ir jie galėjo rinktis.

Specialiai apmokytos auklytės mažyliams, kurie dar nemokėjo vaikščioti, niekada nesiūlė maisto, tik duodavo šaukštelį maisto iš lėkštutės, jei vaikas link to maisto tiesdavo ranką. Jei vaikas nebesidomėdavo maistu, tai jam ir nebūdavo duodama.

Kokie tyrimo rezultatai?
Visų pirma pastebėta, kad vaikučių pasirinkto maisto kaloringumas svyruoja tiek paros, tiek savaitės ar mėnesio bėgyje.  Vieną dieną jis gali suvalgyti dvigubą porciją, o kitą – nepasieks nė pusės dienos normos.
Kiekvieno vaikučio maitinimasis buvo individualus ir nepanašus į jokio kito vaiko maitinimąsį.  Vaikai maišė produktus, kurių, anot dietologų, maišyti negalima.  Troškintas kepenis jie užsigerdavo pienu ir dar suvalgydavo kietai virtą kiaušinį.  Arba - valgydavo bananus su bulvėmis.
Buvo pastebėta, kad lyginant su kitomis vaikų grupėmis, eksperimentinės grupės vaikai retai sirgo. Visai nebuvo vidurių užkietėjimų, vėmimų ir viduriavimų. Infekcinės ligos praeidavo lengvai ir greitai.
Visi vaikučiai išsilaikė svorio normų ribose – tarp jų nepasitaikė nei nutukusių, nei labai liesų. Reguliarūs gydytojų patikrinimai patvirtindavo, kad vaikai yra ypač sveiki.
Jau greit bus šimtmetis po šio eksperimento, o vis dar stengiamasi valgyti pagal tam tikras rekomendacijas, ir per mažai pasitikima pačiu organizmu.

1 komentaras:

  1. Manau visa esmė yra čia: "maistas buvo siūlomas paprastas, tačiau pakankamai įvairus: daržovės, vaisiai, žalumynai, subproduktai (kepenys, inkstai, smegenys), kelių rūšių mėsa, žuvis, kruopos, rauginto pieno produktai, pienas ir kt. Viso 34 produktai. Vaikams maistas buvo pateikiamas ant lėkštučių, ir jie galėjo rinktis". Jeigu kiekvienam žmogui duotų rinktis iš tiek produktų kaskart kai užsimanai valgyti, tai visi ir rinktusi taip pat kaip tie vaikai. Problema, kad žmogui niekas neduoda gatavo maisto. Jam pačiam reikia jį nusipirkti, arba užsiauginti, arba pasigaminti. O tai jau laiko ir pinigų sąnaudos. Taip ir nukrypstam nuo savo instinktų.

    AtsakytiPanaikinti