2016 m. spalio 4 d., antradienis

Kaip kvailas riteris kovojo su slibinu

G. Piekuras "Slibinas"
Papasakosiu vieną labiausiai man patinkančių alegorijų.

Ėjo riteris dykuma. Pakeliui jis jau neteko žirgo, pametė šalmą ir šarvus.  Tik kalaviją vis dar nešėsi su savimi. Riteris buvo alkanas ir ištroškęs.

Staiga priekyje jis pamatė ežerą. Apsidžiaugė riteris ir nuskubėjo, kiek jėgos leido, link vandens. Tačiau ant ežero kranto ilsėjosi trigalvis slibinas.  Riteris čiupo kalaviją ir puolė į mūšį su slibinu.  Kovojo dieną, kovojo antrą.  Jau dvi slibino galvos voliojosi ant žemės. Trečią kovos dieną ir slibinas, ir riteris parkrito ant žemės, netekę jėgų. Ir tada slibinas paklausė:
- Ko tu norėjai?
- Vandens atsigerti.

- Tai ko negėrei?..

Žmogus, kaip tas riteris, nevienareikšmiškose situacijose paprastai pasielgia taip, kaip yra įpratęs. Taip riteris, įpratęs kautis su drakonais, papuolęs į panašią situaciją, pasielgė stereotipiškai.  O kokie būtų galimi variantai? Tikrai tų variantų yra ne vienas.

Tarkim, riteris nebūtų puolęs į kovą, o iš pradžių tinkamai įvertintų situaciją.  Tada jis pamatytų, kad trigalvė reptilija yra nusiteikusi draugiškai.  O gal ji yra soti ir niekas jai nerūpi.  O gal net galima jos pasiteirauti kelio į artimiausią miestą.  Juk riteris buvo paklydęs!

O gal net būtų galima susitarti su slibinu, kad jis nuneštų riterį ten, kur jam reikia.  Susitarti juk dažniausiai galima, suprantant, kas kitam yra svarbu. Taip jie galėtų net susidraugauti ir būti naudingi vienas kitam.

Na, o jei riteris būtų išmintingas, jis galėtų suprasti, jog slibiną susitiko neatsitiktinai.  Ir galbūt sujungus slibino jėgą ir riterio išmintį, jiedu kartu galėtų visiems laikams užbaigti karus tarp riterių ir slibinų.

Visa tai galėjo atsitikti, jei riteris nebūtų iškart puolęs į kovą, o stabtelėjęs ir paieškojęs daugiau variantų, kaip galima pasielgti.  O tada - išrinkti iš jų tinkamiausią ir gražiausią.  Ir savo skaitytojus kviečiu sudėtingose situacijose stabtelti ir apmąstyti, kaip būtų galima pasielgti taip, kad būtų geriausia sau, kitiems ar net pasauliui. Ir tik tada veikti.

Belieka pridurti, kad  alegorijos slibinas irgi buvo pakankamai kvailas, nes užuot davęs durniui kelią, pats įsivėlė į kovą.  O kaip būtų galėjęs pasielgti slibinas, paliksiu sugalvoti skaitytojams.

Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą