2016 m. spalio 18 d., antradienis

Norint pasikeisti, neužtenka žinoti „kodėl“, reikia žinoti ir „kaip“


Arūno Maniušio nuotr.

Laba diena, labai norėčiau patarimo, nes žinau, kad tokią problemą turiu ne aš vienas. Aš vengiu miego. Neturiu problemų užmigti, tačiau aš, ar tiksliau, kažkuri mano dalis, nenori eiti miegoti. Visais būdais stengiasi išvengti atsigulimo į lovą, šviesos išjungimo, pasilikimo su savimi... Galbūt bijo miegoti. Tai jau tęsiasi kelis metus. 

Man yra 29 metai, esu išsiskyręs, turiu vieną vaiką, su kuriuo kas savaitę stengiuosi praleisti kiek galiu laiko. Galbūt skyrybos paliko tuštumą krūtinėje, ir žinojimas, kad niekas nelaukia manęs lovoje, sukelia baimę likti tamsoje vienam, be šilto apkabinimo ir mylinčios širdies plakimo šalia. Galbūt tai stresas, kurį paliko šis įvykis. O gal tai tik mano smegenys, kurioms miegas atrodo visiškai neįdomus ir nepraktiškas, nes jos mėgaujasi informacija kur kas labiau nei abstrakčiais sapnais.




Dažniausiai naktį laiką leidžiu prie kompiuterio. Internetas, straipsniai, filmai, serialai, žaidimai. Viskas, kas padėtų nemąstyti, kad mintys būtų užimtos. Jei prisiverčiu, ar kūnas jau snaudžia prie klaviatūros, ir atsigulu į lovą, manęs laukia telefonas su labai įdomiais straipsniais ir naujienomis iš viso pasaulio.

Jei pasiseka, užmiegu 2 val. nakties, pastaruoju metu būna dažnai 4-5 val. ryto. Retkarčiais nemiegu ištisą naktį, parą. Esu laisvai samdomas specialistas, galiu dirbti iš namų, ar bet kur, bet kada ir kiek pats noriu. Noriu dirbti produktyviai, turiu finansinius tikslus, turiu finansinius įsipareigojimus, ir noriu juos įgyvendinti. Tačiau kūnas nebegali atsikelti anksti ir būti produktyvus po vėlaus atsigulimo. Pastaruoju metu dažnai keliuosi vidury dienos, 12-15 val. Ir pykstu ant savęs, kad vakare ir vėl nepavyko savęs paguldyti į lovą sveiku laiku. Nuo to kenčia mano sveikata, kenčia finansai, kenčia mano klientai, kenčia mano asmeniniai santykiai. Fiziškai kūnas pats prievarta išmiega 7-8 valandas, ignoruodamas visus žadintuvus ir bandymus atsikelti anksčiau.

Mano santuoka nebuvo harmoninga, tačiau išbuvome kartu septynerius metus. Pradėjome jauni, ir kad patenkinti savo finansinį apetitą, ar iškilus finansiniams keblumams (kas būdavo pakankamai dažnai), rinkdavausi dirbti ir nakties metu. Galbūt tai sukėlė asociaciją smegenyse, kad problemos sprendimo būdas yra nemiegojimas.

Bandžiau kurti naujus santykius, mano širdis labai trokšta mylėti, rasti sielos ramybę su artimu žmogumi. Slapta viliuosi, kad laukiantis manęs brangus žmogus lovoje išspręs mano problemą, kad tai bus, ko man reikia ir trūksta, kad tai išgydys mano... baimę? Tačiau kolkas to neįvyko, vienu atveju, kad tiesiog nemiegojome kartu, kitu kartu, kad mergina pati buvo įpratusi gultis 2-3 val. nakties. Gal tiesiog dar nesutikau tinkamo žmogaus. 

Žinau, kad mano problemos kitas žmogus neišspręs, nenoriu atsinešti to į santykius, nenoriu užkrauti tokios vilties ant kito žmogaus. Noriu būti normalus pats dėl savęs. Noriu būti sveikas, energingas ryte, noriu pasiekti savo tikslus, noriu nuveikti daug šiame gyvenime. Ir žinau, kad turiu viską, kad taip ir būtų. Išskyrus miegą.. Nors ir organizmas išmiega jam reikiamą valandų skaičių, tačiau nuolatos jaučiuosi mieguistas, pavargęs, išsiderinęs.

Mano pažįstamas taip pat turi panašią bėdą, kiek žinau jam tai prasidėjo taip pat nutrūkus ilgalaikiams santykiams.

Prašau, patarkite, kaip galėčiau padėti sau? Kodėl taip yra ir ką reikėtų daryti, kad vakarais jausčiausi ramus ir galėčiau ramiai sveikai išsimiegoti? Ar tai iš tiesų vienatvės baimė, širdies žaizda, ar paprasta priklausomybė nuo kompiuterio?

Deivida​s​ (vardas pakeistas)



Laba diena, Deividai, ačiū už įdomų laišką. Visų pirma, tu ganėtinai išsamiai aprašei tave šiuo metu netenkinančią situaciją. Jau kelerius metus iš eilės tau sunkus atsigulimo į lovą miegojimui procesas.  Stengiesi visais būdais jo išvengti. Po skyrybų jauti tuštumą krūtinėje, o galva ryte ryja visokiausią informaciją, kad tik nepaliktų minčių be darbo (kaži kur jos tada nulėktų...- L.Š.). Atsikėlęs vidurdienį jautiesi mieguistas, pavargęs, išsiderinęs, nežiūrint į tai, kad ir pakankamai išsimiegojęs. Tau atrodo, kad toks režimas kenkia  tavo sveikatai, finansams, santykiams su kitais žmonėmis.

Iš kitos pusės, tu žinai, ko nori vietoj dabartinės situacijos, ir tai aprašei. Supratau, kad nori būti sveikas (atstatyti pašlijusią sveikatą ar išlikti sveiku?- L.Š.), energingas rytais, nori dirbti produktyviai ir taip pasiekti savo tikslus. Be to tu sieki susirasti sau tinkamą merginą, pamilti ją, tapti mylimu, sukurti su ja abipusiai priimtinus santykius, ir tai suteiks ramybę tavo sielai.

Deividai, tu netgi išvardinai galimas nepageidaujamos situacijos, įsitvirtinusios tavo gyvenime, priežastis:

1. Baimė likti tamsoje vienam, susijusi su skaudžiomis skyrybomis;

2. Pasąmoninis įgytas įsitikinimas, kad problemų sprendimo būdas yra nemiegojimas;

3. Priklausomybė nuo kompiuterio.

Kartu girdžiu, kad slaptai viliesi, jog tavo gyvenime pasirodžiusi tau tinkanti draugė galėtų pataisyti tavo išsiderinusį miegojimą, tačiau supranti, kad ne kitas, o tu pats turi spręsti savo problemas. Reiškiu didžiulę pagarbą dėl tokio nusistatymo.  Tai – brandaus žmogaus požiūris. Labai tikėtina, kad tavo išvardintos priežastys yra teisingos arba tarp jų yra viena pagrindinė, kuri kaip tik ir išlaiko betvarkę tavo dienos režime.

Tavo atvejis kaip tik ir parodo, kad problemos atsiradimo priežasčių žinojimas nepadeda išspręsti problemos.  Neužtenka žinoti „kodėl“, reikia žinoti ir „kaip“.  Kaip pasikeisti, kad siekiamybė taptų realybe.Visų pirma svarbiausia nustatyti, o kuri iš priežasčių yra pagrindinė.  Tai padaroma labai paprastai.  Įsivaizduok kad turi 10 akcijų, kurios reiškia išvardintų priežasčių svarbumą.  Padalink šias akcijas trims per

iežastims.  Dalindamas pasitikėk savo vidine nuojauta.  Priežastis, gavusi daugiausia „akcijų“, yra svarbiausia, tad nuo jos ir reikia pradėti dirbti. Panaikinus pagrindinę priežastį, kitos paprastai atkrinta savaime arba jas atidirbti būna lengva.

Aš nežinau, kuri iš išvardintų priežasčių tau yra pagrindinė, o kiekviena iš jų turi skirtingus sprendimo būdus. Tarkim, svarbiausia yra baimė likti vienam tamsoje.  Tu gerai pastebėjai, kad miegoti vengia tik kažkokia tavo dalis.  Būtų galima padirbėti kaip tik su ja. Ne straipsnio paskirtis yra detaliai aprašinėti psichoterapinio darbo eigą, todėl papasakosiu tik keletą galimų būdų ir tai schematiškai.  Jei pasirodytų, kad ne ši priežastis yra pagrindinė arba šis būdas nėra tau tinkamas, gali kreiptis į psichoterapeutą, kuris žinos kaip padėti.

Atėjus laikui gulti, tavyje pasireiškia baimė.  Ji pasireiškia ne visame kūne, o tik tam tikroje kūno vietoje.  Kur?  Krūtinėje? Galvoje?, Pilve? Kakle? Kojoje?  Tarkim, krūtinėje.  Dabar svarbu išryškinti baimę, kitaip sakant, psichikos dalį, sukeliančią baimę.  Pabandyk ją apibudinti pagal dydį, formą, kietumą/minkštumą, temperatūrą, spalvą ir kt.  Pagalvok, į ką ji būtų panaši, jei būtų panaši į kažką.  Tarkim, tavo baimė yra kaip gili juoda šalta tuštuma apvaliais kraštais.  Lyg kosminė juodoji skylė, sugerianti ir neutralizuojanti visą tavo drąsą, visus ketinimus eiti miegoti tau tinkamu laiku.  

O dabar pagalvok, kokia ji turėtų būti, kad tu galėtum laikytis norimo miego režimo?  Gal ji turėtų būti kaip melsva šilta lengvai banguojanti jūra?  Įsivaizduok, kaip į juodąją skylę ima lietis mėlynas šviesos srautas. O gal šis srautas ne šviesos, o vandens ar kažkokios kitos stebuklingos materijos...  Stebėk, kaip užsipildo juodoji skylė, kaip ji ima lietis iš kraštų, kaip vietoj bauginančios šaltos gelmės ima liūliuoti melsvas jūros paviršius.  Galbūt net išgirsi ritmingai ošiančias bangas.  Visa tai užpildo tavo krūtinę ir darosi kur kas ramiau.  Ar to užtenka, kad galėtum eiti miegoti?  Ne?  Tai ko dar trūksta?  Gal giedro dangaus? Saulės? Gal jūra tuščia be gyvybės ir reikėtų ją apgyvendinti žuvimis, delfinais ir kitais vandenų gyviais.  

Vykdydamas šias juodosios skylės transformacijas, stenkis ne pats sugalvoti, o leisk savo pasąmonei parodyti, kaip turėtų būti, leisk jai vykdyti tuos pakeitimus.  Ir tada, kai naujoji dalis tau pilnai patiks, įvertink savo baimės likutį.  Tarkim tavo baimė buvo 9 iš dešimties, kai ji atrodė kaip juodoji skylė, ir sumažėjo iki 5, tapusi mėlyna jūra.  Dabar jau gali pasveikinti save su gera darbo pradžia.

Gali būti, kad baimės jausmas yra susijęs su skausmu, kurį tau teko išgyventi skiriantis su žmona.  Šiuo atveju reikėtų „patikrinti“, kuriuo metu atsirado tavyje juodoji skylė.  Jei iš tiesų ji susiformavo tavyje, jums skiriantis, vadinasi, kad tuo metu tau trūko kažkokių resursų, gal pasitikėjimo savimi, gal meilės, ramybės ar pan. Jei taip, vertėtų „pražaisti“ sunkųjį momentą ant taip vaidinamos „apibendrintos gyvenimo linijos“. Užėjęs prieš nelemtą kivirčą, kurio metu tavyje susiformavo juodoji skylė, suteik sau, tarkim, pasitikėjimo savimi.  Tai padarai, įsivaizduodamas, kaip tave užlieja pasitikėjimo savimi srautas.  Tarkim, tai žalias šviesos spindulys, kuris pripildo tave praeityje.  O ko tada trūko tavo žmonai? Meilės?  Pamatyk, kaip kitas srautas (gal raudonas ar geltonas) pripildo ją.

O dabar jau gali sukti pirmyn savo gyvenimo filmuką. Gali būti, kad pamatysi, jog įvykiai dabar klostėsi visai kitaip. Gal jūs ramiai nusprendėt išsiskirti, aptarėt sąlygas, išlikdami ramūs ir orūs, išreikšdami vienas kitam pagarbą.  Bet svarbiausia, kad dabar matai, jog tavo krūtinėje nebėra juodosios skylės.  Valio! Galima sukti gyvenimo filmuką iki dabarties.

Deividai, čia trumpai aprašiau porą psichotechnikų, ir tai nežinodama, ar būtent ta priežastis yra pagrindinė.  Būdų, kaip išspręsti tavo problemą yra daug, o kurį būdą tavo konkrečiam atvejui parinkti, geriausiai gali pasiūlyti specialistas.  Išbandyk tai, ką aprašiau, o jei to neužteks, drąsiai kreipkis į psichoterapeutą.  Su jo pagalba pasieksi norimą tikslą kur kas lengviau ir greičiau.  Sėkmės!

Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą