2016 m. gruodžio 29 d., ketvirtadienis

Jei žmona reikalautų, kad vyras ją mylėtų aštuonis kartus per naktį... (apie sutuoktinių vaidmenis šeimoje)


Arūno Maniušio nuotr.
Vakar kalbėjom apie  sutuoktinių vaidmenis šeimoje.  Buvo išvardinti net 9 vaidmenys: šeimos aprūpintojo, šeimininko ar šeimininkės,  mažo vaiko prižiūrėtojo, vaikų auklėtojo, seksualinio partnerio, pramogų organizatoriaus, subkultūros organizatoriaus, atsakingo už ryšius su giminėmis bei šeimos psichologo. 
Vyras ir žmona tuos vaidmenis pasiskirsto tarpusavyje taip, kaip jiems tinka ir kaip abiem (!) pritinka. 


Sutuoktinių tvarkingai atliekami vaidmenys padeda šeimos gerovei.  Ypač, jei jie atitinka abiejų sutuoktinių supratimą, tenkina pripažinimo ir pagarbos poreikius, atitinka kiekvieno iš partnerių galimybes ir pan.  Panagrinėkim tai nuodugniau.


1. Turi sutapti orientacija į šeimos modelį (klasikinį ar egalitarinį). Jei vyras orientuosis į klasikinį šeimos modelį (penki vaidmenys), o žmona - į egalitarinį (devyni vaidmenys), tai negavusi jai reikalingų vaidmenų namuose, žmona (ar priešingai - vyras) gali pradėti jų ieškoti iš šalies.
2. Įsitikinimai apie tai, kaip atlikti vyro ir žmonos vaidmenis, turi sutapti. Jeigu žmona galvoja, kad jos svarbiausias ir vienintelis vaidmuo yra puošti vyro gyvenimą ir leisti jo pinigus (todėl, kad „aš - moteris, o ne indaplovė“, vyras gali galvoti kitaip.  Pavyzdžiui, taip: „O aš - vyras, o ne bankomatas“.  Matyt, nereikia aiškinti, kaip jie sutars.
3. Vaidmuo turi tenkinti pagarbos, pripažinimo, simpatijos poreikius. Tiek vyras, tiek žmona, atlikdami sau prisiimtus vaidmenis turi teisę gauti antrosios pusės pagarbą už tai, ką daro. Svarbu sutuoktiniui padėkoti, pagirti, įvertinti.  Tai tiesiog būtinas poreikis būti pripažintu.
4.Vaidmuo turi atitikti žmogaus galimybes.  Jei žmona reikalautų, kad vyras ją mylėtų aštuonis kartus per naktį, vargu, ar jam ir “Viagra” padėtų.  Negalima iš žmogaus reikalauti to, kas jam yra per sunki našta.
5. Vaidmuo turi tenkinti abiejų poreikius. Nebus teisinga, jei vaidmuo bus tik vardan vieno šeimos nario.  Netgi dar daugiau –  vaidmuo turi tenkinti ne tik abiejų, bet ir visų šeimos narių (įskaitant vaikus) poreikius.
6.Atliekant vaidmenis reikia būti lanksčiam. Kiekvienas turi savo įsitikinimų sistemą, kuri ne visada ir ne visais punktais sutaps su partnerio įsitikinimų sistema.  Kaip žinote, įsitikinimai gana sunkiai keičiami, todėl trūkstant lankstumo ir dėl taško gali įsiliepsnoti kivirčo ugnis, perauganti į karą.
Paruošta pagal S. Kovaliovą iš video laidos "Šeimyninės gerovės apibrėžimas arba kontraktas laimei- 2"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą