2016 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Kad išliktum sveikas, reikia augti kaip asmenybei, būti reikalingu sau pačiam, kitiems, pasauliui ir Dievui. (5 dalis)


Arūno Maniušio nuotr.
Dinaminę ligos priežastį galima  išsiaiškinti dar vienu modeliu, kuris seminaro apie sveikatos susigrąžinimą metu nebuvo parodytas. Šią psichotechniką prof. S.Kovaliovas paaiškino  ir netgi ją pravedė pasinaudodamas kaip klientu laidos vedančiuoju Maksimu Popovu video laidoje „Pasveikimo psichologija“. 
Čia pateikiama penktoji, paskutinė laidos konspekto lietuviškai dalis, o laidos įrašo nuorodą rasite žemiau.

Kuo gyvenai, kuo rimtai rūpinaisi prieš prasidedant ligai? Karjera?  Santykiais su moterimis? Tuo, kaip atrodai? Čia paprastai įvardiname vertybę, kuri buvo tiesiog kvailystė.  Kokia vertybė tapo svarbi tada, kai susirgai? Galimas dalykas, kad svarbi tapo sveikata.

Ir kai rūpinaisi, tarkim, savo išvaizda, kokį žaidimą tada žaidei?  Gal – „aš toks geras, pamilkite mane“, gal „priimkite mane tokį, koks esu“,  o gal „ aš tinkamai neįvertintas“? Tokie žaidimai nuo pat pradžių veda į pralaimėjimą. Jei tu toks „geras“, bet neatitinki esamos situacijos, tai nieko gero iš to neišeis. O kokį žaidimą pradėjai žaisti, kai susirgai?
Kokie tikslai tau buvo svarbūs prieš susergant? Gal, kad pamiltų, ar pagailėtų, ar paliktų tave ramybėje? O kokie nauji tikslai atsirado ligos pagalba?  Gal eiti į žmones,  atkreipti dėmesį į save...  Kaip žinome, gyvenime galioja taisyklė, jei žmogus save myli, tai ir kiti supranta, kad jį verta mylėti.
Ką tu prieš susirgdamas darei?  Ir kokios naujos veiklos atsirado tavo gyvenime po to, kai susirgai?  Gal nustojai tuščiai leisti laiką ir pradėjai jį skirti savo asmenybės vystymui? Gal nustojai laukti stebuklų ir ėmei labiau rūpintis sveikata?
Atradus atsakymus į šiuos klausimus pasveikimo tikimybė ryškiai išaugs.
Svarbu suprasti, kad tais atvejais, kai tradicinė medicina negali išgydyti, gali išgydyti ta medicina, kurios supratime liga yra išgydoma.  Sąvoka „neišgydoma liga“ nėra teisinga. Liga tampa neišgydoma dviem atvejais: 1. kai žmogus nežino, kaip išgyti, 2. kai žmogus nenori pasveikti. 
Juk būna atvejų, kai žmogus pasinaudoja liga tam, kad užbaigtų žemišką gyvenimą ir pereitų į kitą plotmę.  Nes mirtis yra ne siena, o durys.
Žmogaus pasveikimo galimybės yra fenomenalios, tik paprastai  jos yra miegančiame būvyje. Norint atskleisti savo sugebėjimus pasveikti nuo sunkių ligų (arba turėti sugebėjimą nesusirgti sunkiomis ligomis) reikia augti kaip asmenybei, būti įdomiu, reikalingu sau pačiam, kitiems, pasauliui ir Dievui.

Pagal  S.Kovaliovą iš video laidos „Pasveikimo psichologija“ paruošė  Praktinės psichoterapijos centro prie Inovacinių psichotechnologijų instituto specialistė Linga Švanienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą