2016 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

Prieš susergant paprastai būna reikšminga psichologinė problema (1 dalis)


Arūno Maniušio nuotr.
Video laidoje „Pasveikimo psichologija“ prof. Sergejus Kovaliovas pateikė tiek informacijos, kad nusprendžiau ją susikonspektuoti.  Savo užrašus, paruoštus lietuviškai, įkelsiu į savo tinklaraštį, nes mano nuomone ši informacija yra svarbi, ir gali padėti žmonėms pasveikti ar net nesusirgti.  Šiandien paruošiau pirmąją dalį.



Žmonės nesupranta dviejų svarbių dalykų:  1. tik būdami sveiki, jie gali naudotis gyvenimo teikiamais malonumais ir 2. visos ligos yra nuo nervų, t. y. susergame todėl, kad nevykdome tam tikrų savo psichikos reikalavimų.

Šiuolaikinėje psichoterapijoje išreiškiama nuomonė, kad prieš kurį laiką prieš susergant bet kokia liga  buvo reikšminga psichologinė problema.  Atsižvelgiant į tai buvo nustatytos 7 įtakojančios susirgimą priežastys.

1. Žmogus negali sėkmingai adaptuotis tikrovėje ir į pagalbą jam ateina jo pasąmonė, sukurdama psichikos dalį ar net visą jų sistemą, organizuojančią susirgimą ir palaikančią ligą. Kitaip sakant, tai yra adaptacija ligos pagalba.

2. Jei žmogaus psichikoje atsiranda prieštaraujančios viena kitai dalys, susidaro trečioji dalis, kuri ligos pagalba stengiasi jas sutaikyti.  Tokiu būdu įgyvendinamas vidinių prieštaravimų likvidavimas ligos pagalba.

3. Liga yra atsakas į stiprią emocinį pergyvenimą, pvz. autoavarija, artimo žmogaus mirtis, išdavystė ir pan.  Ši trauma galėjo būti net prieš tris metus iki to, kol pasireiškė pirmieji ligos požymiai.

4. Tėvų programavimas – tai nesąmoningas tėvų elgesys, skatinantis vaiko susirgimą.  Pavyzdžiui, tėvai nekreipia dėmesio į vaiko, kol jis yra sveikas, o jam susirgus…  Patys žinote, kas vyksta.  Tokiu būdu vaiko pasąmonė, norėdama gauti tėvų dėmesį, organizuoja susirgimą.

5. Sas programavimas kalba, žodžiais, išsireiškimais taip pat įtakoja susirgimą. Pavyzdžiui, kartojant, kad man nuo to galvą skauda, ilgainiui tikrai ims skaudėti galva.

6. Susirgimo priežastimi gali būti ir savęs baudimas. Tėvų auklėjimas paprastai susijęs su baudimu už pražangas ir tokia tvarka, kad pasielgus netinkamai seks bausmė, tampa vidine nuostata.  Ir tada, kai žmogus pasielgia netinkamai (tos šeimos nuostatų atžvilgiu), jis nesąmoningai ieško (ir suranda) bausmės, kuria neretai būna liga.

7.  Ir dar pasitaiko tokie susirgimai, kai žmogus, norėdamas tapti panašiu į jam patinkantį žmogų, suserga ir ligomis, kuriomis serga jo herojus.  Tokia susirgimo priežastis vadinama identifikacija su etalonu.

Pagal  S.Kovaliovą iš video laidos „Pasveikimo psichologija“ paruošė Linga

1 komentaras:

  1. Teiginys, kad Visos ligos atsiranda dėl psichologinių priežasčių yra panašus į teiginį, kad visos ligos yra dėl neteisingos mitybos. Abu teiginia teisingi tik tam tikriems sveikatos problemų atvejams, nors, atrodytų, kad tiek psichika, tiek mityba persmelkia visą mūsų gyvenimą.
    Pavyzdžiui , labai įvairių profesinių ligų priežastis yra pastovūs, kenkiantys sveikatai, aplinkos veiksniai.
    O pasakymas, kad prieš kiekvieną ligą buvo reikšminga (net 3 metai prieš susirgimą!) psichologinė problema yra visiškai teisingas, nes sunku įsivaizduoti žmogų, gyvenantį be jų.

    AtsakytiPanaikinti