2016 m. gruodžio 3 d., šeštadienis

Kaip neįsivelti į manipuliacinius žaidimus ir iš Gelbėtojo pačiam netapti Auka

Arūno Maniušio nuotr.
Net mažai ką apie psichologiją nutuokiantys žmonės, tikriausiai, bus girdėję apie Karpmano trikampį, kuris apibūdina neekologiškus santykius žmonių manipuliaciniuose žaidimuose.

Prisiminkim, kad Karpmano trikampį sudaro trys veikėjai: Auka, Budelis ir Gelbėtojas.  Kiekvienas šių santykių dalyvis tikisi tam tikros naudos sau. 


Auka siekia permesti kitiems atsakomybę už savo problemų sprendimą.
Budelis ieško kaltų dėl to, kad jo gyvenimas nenusisekė ar kas nors vyksta ne taip, kaip jis nori.
Gelbėtojas, ieškodamas, kam galėtų padėti, iš tiesų nori būti reikalingas.

Visi dalyviai šiame žaidime gauna tam tikros naudos.  Auka yra patenkinta, ne būdama savęs žeminimo pozicijoje gali išvengti atsakomybės už savo poelgius, ir kartu gauti iš gelbėtojo patvirtinimą, kad ji yra svarbi ir netgi kai kuria prasme teisi.
Budelis patenkintas, nes įrodė, kad kalti yra kiti, o jis pats - geras ir kartu stiprus.
O Gelbėtojas išaukština save padėdamas Aukai, nors iš tiesų realios pagalbos suteikti negali.  Tokiu būdu jis gauna pasitenkinimą išreikšdamas savo viršenybę. 

Iš tiesų Gelbėtojas nieko neišgelbsti, nes Auka visai nenori būti išgelbėta ir ilgainiui ji ima kaltinti Gelbėtoją, kad jai padėjo ne taip, ir tampa Budeliu savo Gelbėtojui, kuris savo ruožtu tada tampa Auka. Taip taip, nedėkingiausia šio žaidimo rolė - Gelbėtojo, nes neišvengiama jo pabaiga pačiam tapti Auka.

Kaip tai pasireiškia gyvenime?  Jūs tikriausiai pažįstate nemažai žmonių, kurie nesprendžia savo problemų, bet su didžiausiu entuziazmu puola padėti kitiems.  Gyvenimas kito žmogaus problemomis, padeda užsimiršti savąsias.  Tačiau, kad ir kiek jis padėtų, kad ir kiek laiko, energijos, pinigų skirtų kito gerovei, pastarasis niekada to tinkamai neįvertins, netgi ims reikalauti daugiau, netgi apkaltins, ir vietoj džiaugsmo ir pasitenkinimo neišvengiamai ateina nusivylimas, kartėlis, apmaudas.

Vienintelė išeitis išėjimui iš šio trikampio, anot prof. S. Kovaliovo, - tapti Besivystančiu žmogumi, kuris keičiasi pats, tiesiog gyvena ir džiaugiasi gyvenimu, priimdamas kitus tokius kokie jie yra. 

Ir jeigu jūs pasipiktinsite, kad būsi didžiausiu egoistu tiesiog gyvendamas, kai kitas kenčia, tai atsakysiu, kad padėti galima tik atsiklausus kito, kokią pagalbą jis nori gauti.  Ir suteikti galima tik tą pagalbą, kokios prašo, net jei tau atrodo kitaip (ai, kaip norisi tapti Gelbėtoju, žinant, ko iš tiesų tam žmogui reikia). O jei išreikšto prašymo negali ar nenori pildyti, tai tavo teisė yra atsisakyti. Tokiu būdu suteiksi šansą aukai nustoti būti auka ir prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą.

Linga
Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą