2016 m. gruodžio 22 d., ketvirtadienis

Kaip išmokti gyventi be nuolatinių apmąstymų ir viską analizuojančio žvilgsnio?


Arūno Maniušio nuotr.
Sveiki, man 17 metų, turiu normalų socialinį gyvenimą, tačiau dažnai mieliau pabūnu viena. Esu komunikabili, man lengva bendrauti, bet nemėgstu didelių kompanijų. Mano bėda (ar nelabai) ta, jog esu įstrigusi nuolatiniuose apmąstymuose. Nuolat save "pagaunu" mąstančią apie gyvenimo prasmę, visatą, kvantinę fiziką, įvairias sistemas, žmogaus psichologiją, arba analizuojančią save bei pažįstamus. Iš prigimties esu giliai mąstantis žmogus, bet jau pavargau nuo to, norisi atsipalaiduoti. Bet atsipalaidavusi vėl gvildenu sudėtingus klausimus. 

Kaip išmokti kartais pagyventi be visą matančio ir analizuojančio žvilgsnio? Nenoriu visiškai nuo to atsitraukti, tik retkarčiais pabūti paviršutiniškai besidžiaugiančiu gyvenimu žmogumi. Ačiū Jums.

Geros dienos
Sandra

Sveika, Sandra,
Matau, kad tau patinka tavo sugebėjimas giliai mąstyti apie įvairius sudėtingus dalykus.  Tame juntamas netgi šioks toks didžiavimasis, jog nesi paviršutiniška. Ir jei ne nuovargis nuo nesibaigiančių minčių, kurios neleidžia atsipalaiduoti, tu ir toliau plaukiotum savo nuolatiniuose apmąstymuose. Nuovargis parodė, kad įstrigai, tad ėmei dairytis galimybių, kaip panorėjus būtų galima išnerti į tikrą gyvenimą, paprastai juo pasidžiaugti ir pailsėti nuo minčių.
Pritariu tavo ketinimui išmokti išsilaisvinti nuo „analizuojančio žvilgsnio“ ir norėčiau pakviesti tai daryti ne tik retkarčiais.  Tu pamėgai ir dabar pagrindinai vadovaujiesi taip vadinamu kognityviniu protu.  O tų protų yra daugiau.  Dukart Nobelio premijos laureatas rusų fiziologas Ivanas Pavlovas tvirtino, kad ne galvoje esančios smegenys, o širdis yra kur kas svarbesnis žmogaus proto organas. 
Šiuolaikinėje psichoterapijoje (prof. S. Kovaliovas) išskiriami keturi proto centrai: kūno (pilve), kognityvinis (galvoje), emocinis (širdyje) ir lauko (virš galvos). Jie puikiai atitinka dar K. Jungo išskirtus keturis psichologinius tipus: pojūčių, mąstymo, jausmų ir intuicijos.
Visa tai pasakoju tau, Sandra, norėdama parodyti, kad pasaulio pažinimas toli gražu neapsiriboja mąstymu.  Kaip matau iš laiško, tau svarbus pažinimo gilumas, ir tu teisingai pastebėjai, kad analizavimas yra efektyvesnis nei vadovavimasis vien pojūčiais.  Tačiau kol kas mažai naudojiesi jausmais ir intuicija, kurie leidžia dar giliau pažinti pasaulį.  Kada tiesiog žinai, nors negali paaiškinti. Ir net nėra reikalo aiškintis.
Klausi, kaip išmokti sustabdyti mintis.  Internete yra daug informacijos, kaip tai padaryti, todėl gali susirasti sau tinkamiausią. Tai įvairios meditacijos, būdai kaip išbūti „Čia ir Dabar“ momente,  dėmesio kreipimas į savo kūno pojūčius, minčių stebėjimas ir jų paleidimas ir kt.  Čia pateiksiu Dž. Kabat-Zino technikos „Akimirkų sustabdymas“ algoritmą su prof. S. Kovaliovo pataisymais (C.Koвалёв „НЛП человеческого совершенства“, 2010). Ši psichotechnika padės sugrąžinti visapusišką gyvenimo pajautimą.
Akimirkų sustabdymas
1.     Įsigykite elektroninį rankinį laikrodį, kurį galima užprogramuoti garsiniams signalams (šiuo tikslu galima panaudoti ir mobilų telefoną, kurį nešiojamės su savimi – pastaba L.Š.)
2.     Nustatykite laikrodį taip, kad jis dienos metu teiktų garsinius signalus kas pusę valandos.
3.     Kiekvieną kartą nuskambėjus signalui, nepriklausomai nuo to, kur esate ar ką darote, stabtelkite ir atsakykite sau į klausimą: Ar aš esu „Čia ir Dabar“, ar nuskridęs į kažkokį „Ten ir Tada“?
4.     Sugrįžkite į „Čia ir Dabar“ ir  įtvirtinkite save esamame momente, atsakydami sau į keturis klausimus:
„Ką aš dabar matau?“ (įsižiūrėkit ir pamatykit).
„Ką aš dabar girdžiu?“ (įsiklausykit ir išgirskit).
„Ką aš dabar jaučiu?“ (pajauskite).
„Ką aš dabar galvoju?“ (atkreipkit dėmesį į savo mintis ir tiesiog sau nustatykite, kuo jos užsiėmusios).

Jei dirbtumei su psichologu, tai tikėtina, kad „susitiktumėt“ su tavo psichikos dalimi, kuri dėl kažkokių tai priežasčių verčia tave suktis nesibaigiančių minčių verpetuose, išsiaiškintumėt, ko ji tuo siekia, „susitartumėt“, kaip norimą rezultatą būtų galima gauti tau labiau priimtinu būdu.  O gal specialistas parinktų visai kitus būdus, kurių dėka pasiektumei darną su savo mintimis ir galėtumei tiesiog paprastai mėgautis gyvenimu.

Sėkmės visapusiškai tobulėjant!
Linga

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą