2017 m. kovo 15 d., trečiadienis

Muzika gali išgydyti.  Muzika gali sužaloti.


Tikriausiai nenustebinsiu pasakydama, kad muzika gali išgydyti ir muzika gali susargdinti.  Žiūrint kokios muzikos klausotės.
Arūno Maniušio nuotr.
Gydantį muzikos poveikį pastebėjo dar senovės mąstytojai.  Pitagoras (570-490 metai iki m. e.), kurio teoremą, jei prisimenate, mokėmės mokykloje, atkreipė dėmesį  į muzikos poveikį žmogaus psichikai.  Mus pasiekė jo žodžiai, kad „Muzika gali išgydyti žmones nuo beprotybės“.
Beje, tais laikais visa muzika buvo gydančioji.  Pavojinga žmogui muzika, tokia, kuri gali jį sužaloti tiek fiziškai, tiek psichiškai, atsirado tik 20 amžiaus viduryje, kai jaunimas „susirgo“ roku. 


Mokslininkai nustatė, kad rokas yra labiau kenksmingas nei naudingas.  Jo klausymas žemina intelektą, sukelia priklausomybę, kuriai netgi duotas „muzikinės narkomanijos“ pavadinimas.


Pagrindinis žalojantis tokios muzikos poveikis yra didelis garsas. Buvo padarytas toks eksperimentas: narvas su žiurkėmis buvo padėtas diskotekoje.  Po dviejų valandų žiurkės nudvėsė.  Roko ir pop muzikos koncertuose garso galingumas siekia 110-120 decibelų, kai leistinas garsumas yra 85-90 decibelų. Klausantis tokio garsumo muzikos yra pažeidžiami klausos organai.

21 amžiuje atsirado mada vaikščioti su ausinukais nuo grotuvo ar mobilaus telefono. Pasirodo, kad ir šis pomėgis gali pakenkti.  Jei jaunuolis tapo vangus, jį ima pykinti, galimas dalykas, kad iš jo reikia atimti grotuvą ir vesti pas ausų gydytoją.

Pakenkti gali ne tik  per didelis garsas, bet ir žemi nenatūralūs dažniai, kuriais persmelkta roko, hip-hopo, metalo, popso ir netgi repo muzika. Dar vienas pavojingas tokios muzikos komponentas yra ritmas – 120, 150 ir 300 smūgių per minutę.

Veikiant visiems trims žalingiems komponentams (per didelis garsas, žemi dažniai ir pagreitintas ritmas) kartu, žmogaus organizmas nebeatlaiko.  Apie tai byloja šie sutrikimai: jėgų nebuvimas, depresija, pulso sutrikimai, nervingumas, atminties problemos, nemiga ir kt.

O kokia muzika teigiamai veikia žmogaus organizmą?  Tai klasika, liaudies, dvasinė muzika, kurios pagrinde natūralūs (aukšti) dažniai. Ji aktyvizuoja smegenų veiklą, pakelia nuotaiką, sumažina raumenų įsitempimą, balansuoja kūno vidaus organų darbą.

Dauguma Mocarto, Bacho, Vivaldi kūrinių atliekami idealiu ritmu – 60 smūgių per minutę. Šis ritmas atitinka sveiką širdies plakimo ritmą, todėl toks teigiamas poveikis.

Pasidalinsiu rasta informacija, kaip veikia įvairių kompozitorių muzika.

Bacho, Hendelio, Vivaldžio muzika gerina atmintį, teigiamai veikia žmogaus psichiką.

Šopeno muzika pakelia nuotaiką.

Čaikovskio, Šopeno, Listo muzika padeda sumažinti skausmą.

Teigiamu poveikiu ypač veiksminga Mocarto muzika. Sakoma, kad ji aktyvyzuoja smegenų veiklą, didina intelektą.

Štai tokia informacija, o kaip ją panaudosime, priklauso tik nuo mūsų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą