2017 m. balandžio 14 d., penktadienis

Kuo daugiau tavyje bus šviesos, tuo labiau tu trukdysi tamsos atstovams


Pateikiu šiek tiek sutrumpintą prof. Sergejaus Kovaliovo atsakymą į seminaro dalyvės klausimą, kurį ji uždavė prieš seminarą, kai lektorius mielai atsakinėja į klausimus.
Klausimas: Kaip elgtis, kai kreipiasi klientas -“psichoterapeutų ėdikas”? Noriu suprasti, kaip galima jam padėti, ne jis juk pagalbos prašo…

S.Kovaliovas atsakė:

Galima – reikia save pakeisti.  Tavo veide užrašyta: “Aš tuo padėsiu visiems!”, nes man pačiai reikalinga pagalba.  Savo poziciją būtinai turi pakeisti.


O dėl “terapeutų ėdikų”…  Svarbu suprasti tokį įdomų dalyką.  Prisipažinsiu, kad mano paties pagrindinė klaida buvo tame, kad aš, auklėtas tarybiniais laikais, tvirtai žinojau, jog gеrų žmonių yra daugiau nei blogų.  Taip dainavo L. Gurčenko: kiek yra pas mus gerų žmonių, žinoma, kad jų daugiau, nei blogų.  Klydau, kai galvojau, jog pagal Paretto dėsnį gerų žmonių yra 80% ir atitinkamai blogų - 20%.  Kaip nebūtų gaila, šis santykis yra priešingas: gerų - 20% ir blogų - 80%.

Ir tai reiškia, kad gerų žmonių yra milijardas.  Yra dėl ko dirbti! Ir dar – išmokite atskirti grūdus nuo pelų. Padėkite tik tiems, kurie iš tikrųjų prašo pagalbos.

Oskaras Ičazo apie tai kalbėjo paprastai: “Neatimkite iš Dievo darbo.” O Lazarevas “Karmos diagnostikoje” tiesiai klausė: kodėl jūs padedate elgetoms, ypač profesionaliems? Jeigu išmintingasis Dievas nubaudė jį skurdu, tai ką, jūs laikote save geresniais už Dievą.

Todėl, dirbdama su klientais, nusistatyk griežtus darbinius santykius: „Jūs privalote pildyti mano nurodymus. Jei sukursite sąlygas man jums padėti, tai aš jums padėsiu.  Jei tokių sąlygų nesukursite, ką gi, mums teks atsisveikinti.“

Tau dar reikia įveikti savo norą padėti kiekvienam, kaip ir norą kiekviename žmoguje matyti tik šviesią pusę. Taip! Svarbu matyti šviesiąją pusę.  Tik, supraskite, kad šviesa pasižymi tokia savybe – kuo skaisčiau šviesi, tuo tamsesnė atrodys tamsa. Palyginus su akinančia prožektorių šviesa, tamsa atrodo ypatingai tamsi, ir ji tampa agresyvi.  Suprask, kuo daugiau tavyje bus šviesos, tuo labiau tu trukdysi tamsos atstovams. Ramiai į tai žiūrėk.

Nepergyvenk, visi psichoterapeutai tai išgyvena, o paskui persirita į priešingą pusę – ateina profesinio cinizmo laikotarpis: „vaikšto čia visokie ožiai, o aš jiems padedu.“ Jokiu būdu neužstrik tokiame periode.  Suprask, kad iš tiesų reikia žmoguje atverti gėrį. Tačiau svarbu aiškiai ir blaiviai įvertinti (ne, ne tai, ar vertas žmogus geriausio, nes kiekvienas žmogus vertas geriausio), ar žmogus yra pasirengęs tapti geresniu būtent dabar.  Ir ar jis sugebės tapti geresniu toje savo būsenoje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą