2017 m. gegužės 11 d., ketvirtadienis

Rozenchano eksperimentas


Papasakosiu apie keistą eksperimentą, kurį 1973 m. atliko D. L. Rozenchanas.  Beje, šis amerikiečių psichologas ir yra  geriausiai žinomas kaip jo vardu pavadinto eksperimento autorius.

Psichologas siekė patikrinti, ar psichiatrų pacientams nustatomos diagnozės yra pakankamai teisingos.

Rozenchano parinkti aštuoni savanoriai (tarp kurių buvo trys psichologai, pediatras, psichiatras, dailininkas, namų šeimininkė ir pats Rozenchanas), imituodami psichinę ligą, kurios metu jie girdi balsus, “kreipėsi pagalbos” į psichiatrus.  Visiems jiems buvo nustatytos diagnozės šizofrenija ar bipolinis sutrikimas.  Visiems buvo paskirtas medikamentinis gydymas.

Atsidūrę psichiatrinėje ligoninėje, jie nustojo vaidinti ligą ir elgėsi adekvačiai.  Iš ligoninės jie buvo paleisti po 7 ar net 52 dienų ir tik po to, kai patys prisipažino, jog iš tiesų tik suvaidino ligą.  

Kitoje eksperimento dalyje psichiatrinės ligoninės gydytojai buvo informuoti, kad į jų ligoninę bus atsiųstas vienas pseudo ligonis, kurį reikės atskirti.  Eksperimento laikotarpiu net 83 193 naujų pacientų buvo įtarti apsimetusiais ligoniais.

Reikia pasakyti, kad Rozenchanas į ligoninę tada nenusiuntė apsimestinio ligonio.  Tokiu būdu jis įrodė, kad būdai, kariais psichiatrai nustato ligonių diagnozes turėtų būti tobulinami.

Nesu žinovė, kiek nuo to laiko patobulėjo psichiatrinių diagnozių metodai, tačiau gyvenimas neretai pats suorganizuoja panašius eksperimentus.   Skaičiau, kad po to, kai koks kriminalinis įvykis plačiai nuskamba masinėse informacijos priemonėse, policijos skyriuose ryškiai padidėja skambučių, pranešančių apie įtariamuosius, skaičius.

1 komentaras:

  1. Su visa pagarba jums ir jūsų burtininkams privalau visiems pasakyti šį liudijimą. Su kitais burtininkais jokių rezultatų nemačiau. Aš tiesiog norėjau pas jus ateiti anksčiau, iš jūsų gavau geriausią. Mano buvusio vyro nebuvo ten metus, aš eidavau visur ir pas kitus burtininkus pagalbos, bet rezultato nebuvo, kol draugas supažindino mane su daktaru Egwali. Po to, kai buvo atliktas susitaikymo burtas, pagaliau man paskambino iš jo. Jo stebuklai padarė stebuklus, o mano vyras grįžo kupinas meilės. Tai stebuklas! Jis staiga grįžo su gėlėmis, sakydamas, kad turėčiau jam atleisti, buvau tikrai šokiruotas, kai mano vyras klūpojo maldaudamas atleidimo ir kad aš jį priimsiu. Man labai trūksta žodžių ir džiaugiuosi, kad tu esi Dievas, kurį atsiuntė aš ir visa mano šeima. Ir dabar aš vėl esu džiaugsminga moteris. Labai ačiū dr. Egwali. Visiems, kurie ieško tikro rašybos būrelio, susisiekite su dr. Egwali savo el. Pašto adresu. Pašto adresas: (dregwalispellbinder@gmail.com). Taip pat galite susisiekti su juo tiesiogiai per „Whatsapp“ telefonu +2348122948392
    Jis tikrai yra garantuotas

    AtsakytiPanaikinti