2016 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Įgyto bejėgiškumo sindromas (3). Kaip iš jo išsilaisvinti


Arūno Maniušio nuotr..
Rugsėjo 8 ir 12 dienomis patalpintuose įrašuose apie įgytą bejėgiškumo sindromą pasakojau, kad jis priklauso ne tiek nuo trauminio patyrimo, kiek nuo žmogaus įsitikinimų apie save, kitus pasaulį ir Dievą.  Jei tai ribojantys įsitikinimai ir jei jie veikia visi kartu, ar bent trys iš jų – bejėgiškumo sindromas garantuotas.  

Akivaizdumo dėlei visą informaciją apie ribojančius ir juos atitinkančius giluminius įsitikinimus bei, kokiems gyvenimo etapams (lygiams) jie yra būdingi, sudėjau į vieną lentelę.

Ribojantis įsitikinimas
Giluminis įsitikinimas
Gyvenimo etapas
Tik man taip gali atsitikti!
Aš negaliu arba aš nesugebu…
Adaptacija
Tai bus visur!
Man to neleis kiti…
Socializacija
Tai bus visada!
Tai neįmanoma, nes pasaulis neleis…
Egzistencializacija
Iš to nėra išeities!
Tai neįmanoma, nes to neleis Dievas…
Transcedencija

Ir dar papasakojau, kad, jei tau būdingas ribojantis įsitikinimai “tik man taip gali atsitikti”  ir “nėra iš to išeities” – rizikuok! Jeigu, vis tiek blogai baigsis, kad ir ką bedarytum, tai gali drąsiai rizikuoti –  blogiau nebus.

O dabar eikime toliau. Jeigu tau būdingi įsitikinimai, kad „tai bus visur“ ir „tai bus visada“, disciplinuok save, paskirk sau datą ir pradėk veikti. Rytoj padarysiu tą, poryt padarysiu tą, o paskui darysiu tą ir tą.  Ir daryk!
Prisimenant jaunuolio, kuris bijojo susipažinti su merginomis, pavyzdį, Miltonas Eriksonas jam pasiūlė pirma išsiaiškinti, kur jų mieste galima susipažinti su merginomis, paskui išsirinkti vieną vietą ir šalia jos pastovėti pusvalandį, paskui – įeiti į vidų, prisėsti prie staliuko ir netrukus išeiti, paskui...  Žodžiu šis eksperimentas jaunuoliui baigėsi tuo, kad jis susipažino su daugybe merginų.

Tuo atveju, jei jums būdingas įsitikinimas, kad kiti jums nieko neleis, išmokite sutarti su žmonėmis.

O jei galvoji, kad viską draudžia Dievas, būk dosnus visiems lyg vadovautumeisi principu, kad Dievui tai patinka. Pašvęsk savo dosnumą Dievui, ir tave pamils daugybė žmonių, ir taip tavo gyvenimas pasikeis. Tu net galvosi, kad taip stebuklingai įsikišo Dievas ir taip tau padėjo.
Ir dar tikrai naudinga bus vadovautis keturiais principais.

Pirmasis iš jų būtinas tiems, kurie galvoja, jog jie yra kažkokie ne tokie, nesugebantys, nesėkmingi ir pan.– nukritęs atsikelk! Tu dar ne kartą krisi, tačiau yra didžiulis skirtumas tarp to, kuris lieka gulėti distancijoje ir to, kuris keliasi ir eina toliau. Būtent jie ir laimi!

Antrasispasiruošk pakankamai ilgai kelionei. Tai – sraigės principas: tau nepavyks norimų dalykų pasiekti vienu užmoju.  Jei kantriai lauksi, tai nieko nesulauksi.  Ruoškis ilgai kelionei, o kad būtų lengviau ją įgyvendinti, suskirstyk kelią nedideliais lengvai ir maloniai įveikiamais etapais.  Toks būdas padės artėti prie norimo tikslo.

Trečiasis principas – jei nežinai, ką daryti, ženk vieną žingsnį!    Pradėk, padaryk nors ką nors, nes reikalai patys savaime nejuda.  Automobilis gali riedėti į pakalnę, tačiau norint pakilti į kalną reikia žengti žingsnį.

Ketvirtasis – visi nori, tačiau laimi tas, kuris nori labiausiai.  Tai elementaru – panorėk laimėti labiau nei kiti. Ne priversk save daryti, o iš tikrųjų panorėk laimėti! Yra daugybė psichotechnologijų, kaip galima tai pasiekti, deja, čia neįmanoma jų išvardinti.

Ir pabaigai pridursime dar vieną svarbų dalyką.  Ar žinai, ką reikia daryti, kad tave mylėtų?  Viskas tikrai labai paprasta.

Visų pirma, reikia turėti tikslą ir jo siekti. Merginos tikrai myli tuos, kurie siekia savo tikslo. Nukreipk žvilgsnį į tolį ir ištark: „Turiu daugybę planų!”, ir, garantuota, kad merginos akyse užsidegs susidomėjimas tavimi.

Antra  - būk sąžiningas. Jei nors kartą sumeluosi, tu būsi išbrauktas iš bet kokių santykių.  Tavimi nebepasitikės, tu jau turėsi nepatikimo žmogaus statusą. Gali būti, kad iš mandagumo su tavimi toliau bendraus, tačiau nieko rimto tau nebepatikės.  O būti sąžiningu yra pakankamai lengva. Tiesiog nereikia meluoti. Jei su kuo nesutinki, geriau nutylėk, o ne pritark iš mandagumo ar noro įsiteikti.  Vėliau ar anksčiau toks melas vis tiek atsirūgs.

Trečiabūk kitoks nei kiti. Tokių „kaip visi“ yra labai daug.  Jei būsi kaip visi, tai su tavimi ir elgsis, kaip su visais. Būk kitoks savo interesais, apranga ir pan.  Žinoma, nereikia perlenkti lazdos ir šioje srityje. Tačiau jei lauksi, kad tave pastebėtų, ir nieko dėl to nedarysi, gali tekti laukti iki gyvenimo pabaigos.

Ir ketvirtabūk pažeidžiamas. Šis teiginys tau gali pasirodyti juokingas, tačiau, žinok, tai - tikrai svarbu. Rodyk savo pažeidžiamumą, būk šiek tiek silpnas.  Jei tu demonstruosi visiems, kad esi labai stiprus, toks nepajudinamas bronzinis monumentas, tai atsiras daug žmonių, kurie panorės tave patikrinti ar net sulaužyti.  Todėl pasirodyk, kad esi pažeidžiamas, ypač su merginomis.  Jos mėgsta stiprius, tačiau turinčius vidinio silpnumo, vaikinus.  Tai jos tiesiog dievina, nes viduje nori pasireikšti kaip geros mamytės.

Jei jūs įgyvendinsite šiuos dalykus, tai tikrai nebeturėsite problemų, o bejėgiškumo sindromas tiesiog išnyks.

Tiesa, prieš tai neužmirškite pakeisti giluminius įsitikinimus į alternatyvius.  Juos atitinkantys įsitikinimai tada pasikeis automatiškai.  Nes įsitikinimai „tikrina“, ar jie atitinka realybę, ar - ne.  Jei tikrovė neatitinka turimų įsitikinimų, jie keičiasi.

Bet svarbiausia – ženkite pirmą žingsnį.  Neįmanoma suplanuoti viso gyvenimo lyg šachmatų partijos.  Nes gyvenimas ne šachmatai, o bilijardas – kol nesmūgiuosi, blogai išsidėstę rutuliukai stovės savo blogose pozicijose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą