2016 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Mane ištiko šokas, kai mama atskleidė savo vaikystės paslaptį

L.Švanienės nuotr.
Sveiki, man 25 metai. Neperseniausiai mama prasitarė, jog vaikystėje ją prievartavo pedofilas. Negaliu atsigauti - gavau šoką. Atsikeliu ir užmiegu su ta mintim, nežinau ką daryti,  kaip sau ar mamai padėti.
 
Esu vyriausia šeimoje. Mama sukūrė  normalią šeimą.
Erika (vardas pakeistas)

 

Labas, Erika,
 
Vaiko seksualinis išprievartavimas yra baisus nusikaltimas, paliekantis gilią traumą, įtakojančią visą tolesnį žmogaus gyvenimą. Vienareikšmiškai, ši kadaise išgyventa prievarta mamai ir šiandien turi didelę įtaką.
 
Gali kilti klausimas, kodėl tu dabar išgyveni šoką dėl įvykio, nutikusio gerokai prieš tavo gimimą. Drįsiu teigti, kad tu ir anksčiau nesąmoningai apie tai “žinojai”.  “Žinojai” rašau kabutėse, nes mamos paslaptis pasireiškė tavyje netgi ne nuojautomis, o kažkuo, kas yra žymiai toliau ir giliau, kas egzistuoja, bet to neįmanoma apčiuopti, įvardinti ar suvokti. Tarytum kažkur toli griaudėtų ir žaibuotų, kai tavo aplinkoje šiuo metu giedra, jauku, šilta, ramu. Bet kartu jauti, kad kažkas toje idilėje nevisai taip. 
 
Nelemtas įvykis tam tikru dariniu užstrigo tavo mamos psichikoje.Tu tiesiog negalėjai jo nejausti tiek  savo gyvenimo prenetaliniame (iki gimimo) laikotarpyje, tiek ankstyvojoje vaikystėje. Šiuo metu žmogutis dar neturi sugebėjimo mąstyti, todėl jis visu savo kūneliu, kiekviena ląstele skanuoja mamos psichikos stovį, taip sužinodamas, ar jo išgyvenimui negresia pavojus. Jei mamai viskas yra gerai, tai ir jis yra ramus.O tavo mamos psichikoje, net kai viskas išoriškai buvo gerai, tvyrojo kažkas neaiškaus, baisaus, nesuprantamo.
 
Dabar sužinojai, kokį juodą debesį nešiojosi mama. Atkreipiant dėmesį į tavo reakciją, kai paslapties skraistė atsidengė, kyla prielaida, kad galėjai „perimti“ šį psichikos darinį iš mamos. Tai taip vadinamas „karštos bulvės“ , kuri permetinėjama (aišku, nesąmoningai) iš kartos į kartą, reiškinys. Šiuolaikinė psichoterapija sėkmingai padeda sutvarkyti tokius dalykus kaip „karštos bulvės“, o taip pat prakeiksmus ar per giminės liniją perduodamus negatyvus, kurie trukdo žmogui gyventi savo gyvenimą.
 
Erika, apgailestauju, tačiau aprašyti straipsnelyje pakankamai sudėtingas psichotechnologijas, kaip dirbti su psichikos dariniais, įgytais per giminės liniją, nematau galimybės.Todėl geriausia bus, jei kreipsies į psichoterapeutą, dirbantį su psichogenetinės kilmės problemomis. Net ir tuo atveju, jei tavo dabartinė reakcija susijusi tik su gera vaizduote ir jautrumu, išgyvenant kitų žmonių bėdas, specialistas galės padėti tau pasiekti būseną, kai praeities dalykai liks praeityje, o tu laisvai rinksies, ko nori, ir sieksi savų tikslų.
 
Tu klausi, kaip galėtum padėti savo mamai. Jei tau kyla tokie klausimai, panašu, kad jauti, jog mamai reikalinga pagalba. Galiu pasakyti, kad padėti mamai likviduoti tokių sunkių vaikystės psichotraumų padarinius, yra ne tavo jėgoms. Juk nesiimi pati remontuoti automobilio, o veži jį į autodirbtuves. Automobilis yra kur kas paprastesnis nei žmogaus psichika.Todėl geriausia išeitis yra kreipti mamą pas specialistą.
 
Linga
Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą