2016 m. lapkričio 22 d., antradienis

Koks žmogaus, pataisiusio sudėtingą mechanizmą vienu plaktuko stuktelėjimu, gyvenimo pašaukimas


Arūno Maniušio nuotr.
Kažkuris iš didžiųjų mąstytojų taikliai pastebėjo, kad žmogus yra ypatinga būtybė – jis gali įveikti didžiausius sunkumus, jei tiki, kad  jo veiksmai turi prasmę, tačiau atsisako ką nors daryti, jei supranta, kad tik vaidina kvailą vaidmenį idioto sugalvotoje pasakoje. 

Beje, prasmės problema jau nebėra atskiro individo reikalas.  Vis daugiau ir daugiau žmonių supranta, kad vartotojiškos civilizacijos peršami orientyrai: pinigai, materialinės gėrybės, jausminiai malonumai, statusas ir valdžia – neturi perspektyvos.

Įvairiuose mokymuose vis dažniau girdime ne tik apie gyvenimo prasmę, bet ir apie žmogaus pašaukimą, misiją, paskirtį. Nelengva susigaudyti, kuo jie skiriasi.  Netgi praktinėje psichologijoje ir psichoterapijoje šie terminai neretai naudojami kaip sinonimai.


Prof.S.Kovaliovas pasiūlė žmogaus gyvenimo prasmę išreiškiančius fenomenus suskirstyti pagal lygius:

1.Prasmė – aukščiausias lygis ir atsako į klausimą; „Kokiu tikslu?“
2.Paskirtis – atsako į klausimą „Kaip?“
3.Misija – atsako į klausimą „?“
4.Pašaukimas – žemutinis lygis ir atsako į klausimą “Kur?”

Negana to, S.Kovaliovas pastebėjo, kad atskiroms gyvenimo stadijoms (prisiminkim: ikisocialinė, socialinė, postsocialinė ir viršsocialinė stadijos) aktualus skirtingas prasminis lygis.

Ikisocialinei gyvenimo stadijai aktualus pašaukimas.
Socialinei – misija.
Postsocialineipaskirtis.
Viršsocialinei prasmė.

Apie misiją, kuri išreiškia, kokiai veiklai (ką aš noriu duoti pasauliui?) žmogus turi polinkį, pasakojau straipsnelyje “Kokia yra tavo gyvenimo Misija?”.

O dabar nuodugniau apžvelkime pašaukimą, kuris atsako į klausimą “Kur?”.  Žmogaus pašaukimas gali pasireikšti šešiose srityse (pagal T.Klimovą su S.Kovaliovo papildymu):

1. Žmogus – idėja;
2. Žmogus – žmogus;
3. Žmogus – ženklų sistema;
4. Žmogus – meninis vaizdinys;
5. Žmogus – gyvoji gamta;
6. Žmogus – technika.

Prisimenate pasakojimą apie žmogų, kuris sugedusį sudėtingą mechanizmą pataisė vienu plaktuko stuktelėjimu?  Tada už atliktą darbą  jis paprašė 100 dolerių, o į klausimą, kodėl už vieną stuktelėjimą prašo taip brangiai, atsakė jog už stuktelėjimą – 1 doleris, o už žinojimą, į kurią vietą stuktelėti – 99 doleriai.  Nėra abejonės, kad šio žmogaus pašaukimo sritis – žmogus - technika. O jo misija pasireiškia ekonominėje srityje.

Beje, pašaukimas gali pasireikšti ne tik vienoje srityje, nors viena iš jų, natūralu, kad bus pagrindinė.  Mano pagrindinis pašaukimas yra žmogus – žmogus srityje, turiu polinkį (vaikystėje svajojau dirbti cirko dresiruotoja) žmogus – gyvoji gamta sričiai, nesvetima ir žmogus – meninis vaizdinys sritis.

O koks tavo, mielas skaitytojau, pašaukimas?


Linga
Naudojausi S.Kovaliovo straipsnio „Kam žmogui reikalinga būtis“ medžiaga.



Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą