2016 m. lapkričio 25 d., penktadienis

Sėdėdamas urvelyje savo kelio nerasi


Jaunystėje net po kelis kartus perskaitinėdavau mokslinės fantastikos žanro pradininko Žiulio Verno nuotykių knygas.  Jose rasdavau tiek išmonės, tiek įdomybių, tiek netikėtumų, kad, negalėdama atsitraukti, knygas net į tualetą nešdavausi.  Jau nekalbu apie tai, kad skaitymai nusitęsdavo giliai į naktį. 
Žiulio Verno knygas skaitydavau pasidėjusi žemėlapį.  Pasitaikydavo, kad žemėlapį tekdavo papildyti, nes tai ką pasakodavo rašytojas, tuo metu namuose buvęs pasaulio atlasas nerodė.

Prisipažinsiu, kad labai pavydėjau autoriui kelionių, kurias jis taip tiksliai ir gražiai aprašė.
  Be jokios abejonės, tik savo kojomis praėjus dykumas, prerijas, kalnus  ir džiungles, buvo galima juos gyvai įtraukti į knygas, kuriose vykdavo herojų nuotykiai.  Tik įsivaizduokit, koks buvo mano nustebimas, kai sužinojau, kad mano mylimų romanų kūrėjas nebuvo keliautojas.  Pagrindinės jo kelionės būdavo į biblioteką, kur jis tyrinėjo žemėlapius, kelionių dienoraščius, mokslinius veikalus, įvairių šalių gamtos, žmonių, papročių aprašymus. 
Pasirodo, talentingas žmogus puikiausiai gali iš knygų pasemtas žinias gražiai įlieti į savo kūrinių puslapius.  Jo knygose dažnai pasirodydavo išsiblaškęs, juokingas ir kartu labai protingas bei mielas mokslininkas, kuris pripasakodavo įdomybių apie šalies, kuria tuo metu keliaudavo romano herojai, specifiką.
Žiulį Verną prisiminiau atradusi savotišką prieštaravimą tarp kvietimo kuo greičiau imtis veiksmų savo tikslo siekimui, iš vienos pusės, ir mokymo nepulti stačia galva, ir gerai apgalvoti, prieš imantis veiksmų, iš kitos pusės.  Vis tik prieštaravimo čia nėra.  Turint tikslą, tikrai reikia veikti.  Apmąstymai, nuo ko pradėsiu, ką paskui darysiu, informacijos rinkimas – tai jau tikri veiksmai kelyje į siekiamą rezultatą. Paruošiamasis darbas dažniausiai padeda rasti greičiausią ir lengviausią kelią į norimą rezultatą.
Jei Žiulis Vernas būtų pats keliavęs ir tyrinėjęs tas vietoves, kurias norėjo įtraukti į savo kūrybą, jis niekaip nebūtų spėjęs parašyti 65 romanų. Tačiau rašytojo veiksmai tyrinėjant keliautojų, mokslininkų darbus, padėjo jam rasti reikiamą medžiagą (tikiu, kad neretai jo studijuojami darbai pakreipdavo suplanuotą romano veikėjų kelionę visai kita kryptimi) ir tapti tokiu produktyviu rašytoju.
Linga
Psichologas padės! Paslaugos. Kontaktai 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą