2016 m. gruodžio 21 d., trečiadienis

Dar kartą apie pasyvumą, sėkmingai trukdantį siekti norimų tikslų


Arūno Maniušio nuotr.
Toliau konspektuoju S. Kovaliovo seminaro „Psichoterapija, kad gyventum sveikai ir laimingai“ pirmosios dienos (2017 m. gruodžio 17 d.) teorinės dalies medžiagą.  Jau išsiaiškinom, kad gyventi sveikai trukdo pasipriešinimas.  Toliau profesorius pateikia kitą trukdį – pasyvumą.  
Jei jūs suprantate rusiškai ir jau išklausėte 2 val. trukmės video įrašą.


Pasyvumo teoriją aprašė Šifai.  Kiekvienas žmogus paviršiniame lygyje nori ką tai pasiekti, tačiau giliai viduje to nenori. Tokiu būdu, kad nepasiektų to, ko paviršiuje nori, o giliai nenori, jis pasinaudoja pasyvumu. Šifai išskyrė 6 pasyvumo rūšis:

*nieko neveikimas
*perdėta adaptacija
*ažitacija
*grandiozomanija
*prievarta
*bejėgiškumasю

Paskutinės trys rūšys yra prievarta: vienu atveju jus prievartauja grandioziniai sumanymai, antru atveju jus esate prievartautojas, o trečiu – jūs prievartaujate pats save.

Klaikinė pasyvumo forma – nieko neveikimas.  Jį dar vadina tinginyste arba  madingu žodžiu „prokrastinacija“. Žmogus sutinka ką tai daryti, tačiau jis vis tiek nieko nedaro. Daugų daugiausia toks žmogus gali pasakyti, kad jis pabandys, bet paprastai iš jo išgirsite: „Taip, bet...“, „Būtų gerai, tačiau...“.

Perdėta adaptacija naudojasi žmonės, kurie stengiasi būti visiems reikalingi, naudingi. Visiems, išskyrus pačius save. Jie daug dirba, tačiau visada dėl kitų. Šis būdas jiems leidžia į antrą planą nustumti savo problemas ir nieko nedaryti savo gyvenimo, savo lemties pakeitimui.

Ažitacija – dirbtinis susijaudinimas, kurio metu pasireiškia padidėjęs aktyvumas, tačiau ir šiuo atveju nieko nėra daroma dėl paties savęs. Šia pasyvumo forma aktyviai naudojasi sporto sirgaliai, muzikinių grupių fanatai.

Grandiozomanija pasireiškia tada, kai jūs išsikeliate sau grandiozinius tikslus, kurių neįmanoma pasiekti, pavyzdžiui, nušvitimu. Kadangi tai – grandiozinis sumanymas, jūs jo net nepradedate siekti. Ši pasyvumo rūšis būdinga dvasiškai išsivysčiusiai inteligencijai, kuri tesugeba gyventi pagal principą – jei tau trenkė per sprandą, tai tu trenk jam atgal savo intelektu.

Grandiozomaniją į pasyvumo sąrašą įtraukė ne Šifai, o S. Kovaliovas.

Prievarta – tai vos ne mėgstamiausia mūsų veikla. Ir labiausiai prievartaujame savo artimuosius. Tai - muštynės, kivirčai, netgi autoįvykiai. S. Kovaliovas pateikė pavyzdį, kaip lengvai stuktelėjus į priekį važiavusią mašiną, tos vairuotojas išlipo su beisbolo lazda ir ėmė tvatyti jo automobilį palietusią mašiną.  Tos vairuotojas taip pat supyko ir ėmė daužyti piktadario mašiną.  Po nežymaus autoįvykio dvi mašinos buvo kapitaliai sudaužytos įniršusių vairuotojų.

Bejėgiškumu, kaip pasyvumo forma naudojasi tie, kas negali išprievartauti kitų, tai prievartauja patys save. Tik naikindami save, jie prievartauja aplinkinius, taip išreikšdami priekaištą, kad jie nevykdo savo prievolės jiems padėti.

Tokiu būdu sužinojome, kad dėl kokių tai priežasčių jūs nenorite tapti efektyviu ir laimingu, ir kaip priemonę naudojate pasyvumą.

4 komentarai:

  1. Kokia yra priežastis nenorėjimo giliai viduje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priežasčių gali būti daug. pavyzdžiui, antrinių naudų, nebrandumo, žemo sąmoningumo lygio ir kt.

      Panaikinti
  2. Jei nenori ir nereikia! Cia irgi savotiskas prievartavimas--turi butinai buti efektyviu. Kitaip--su tavim jau kazkas negerai. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Efektyviai gyventi - tai reiškia gyventi pilnai jaučiant, mėgaujantis gyvenimu, kuriant, prasmingai... Pasyvumas susijęs su tuščiu beprasmiu gyvenimu.

    AtsakytiPanaikinti