2016 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Norint ramiai vairuoti, reikia susidraugauti su mašina


Tai - trečiasis sėkmingos trumpalaikės psichoterapijos pavyzdys, kurį aprašiau savo straipsnyje „Nuostabus sąmoningų sąmonės vienetų pasaulis“. Nuoroda nuves jus į teorinę dalį,  pirmąjį pavyzdį rasite čia, o antrąjį – čia.  Trečiame ir ketvirtame sėkmingos trumpalaikės psichoterapijos pavyzdžiuose pateiksiu atvejus, kaip žmogaus gyvenimą gali gadinti jo psichikoje susiformavusių subasmenybių klaidos.  Kaip jūs jau žinote iš pirmos straipsnio „Nuostabus sąmoningų sąmonės vienetų pasaulis“ dalies, subasmenybės pasirodo žmonių pavidalu.

Arūno Maniušio nuotr.
Klientė skundėsi, kad vairuodama automobilį, jaučia didelę įtampą, net jei važiuoja gerai pažįstamais maršrutais. Prieš keletą dienų jai teko vykti į kitą miestą, tai prisikankino vos ne iki pilno išsekimo. Tuo labiau, kad pakeliui teko važiuoti autobanu, kas jai sukėlė tikrą siaubą.

„Noriu išlikti rami, vairuodama mašiną!” – pareiškė moteris. Aš čia neaprašinėsiu S. Kovaliovo psichotechnikos „Naujo elgesio generatorius“, kurios pavadinimas kalba pats už save.  Ją sėkmingai pravedžiau klientei, tačiau, kai patikrinome rezultatus, tai pasireiškė įdomus dalykas – klientė ramiai galėjo važiuoti autobanu su be kokia mašina, tačiau, kai tik atsisėsdavo į savo „Mersedesą“, jos pasiektas ramybės ir užtikrintumo rezultatas iškart krisdavo nuo 10 iki 5. Išsiaiškinom, kad automobilį klientė pirko per pusę su savo tėvu, kuris pastaruoju metu nebevažinėjo mašina, tačiau aktyviai dalyvavo savo mylimo „Mersedeso“ gyvenime – jį blizgindavo, puošdavo

Iš pradžių panaudojome žymiąją psichotechniką „S. Kovaliovo šešeriukė“, kurios eigoje padirbėjome su tėčio vaizdiniu ir išsodinome jį iš mašinos. Klientės tėvas buvo labai griežtas ir kontroliuojantis savo dukrą jos vaikystėje, ir tai užsifiksavo klientės pasąmonėje taip, kad net dabar, kai ji suaugo, tėčio vaizdinys vis dar tebesėdėjo mašinoje ir ją barė, kritikavo, koliojo žeminančiais žodžiais.  Žinoma, tai vyko ne realybėje, o klientės galvoje, tačiau įtampa, nervingumas, baimė, kuriuos išgyveno moteris, buvo patys tikriausi. Tačiau net ir po to siekiamas rezultatas pakilo nežymiai.

Ir čia aš paprašiau klientės įsivaizduoti ir pamatyti jos turimos mašinos vaizdinį.  Ji pamatė pagyvenusią damą, kuri iš aukšto žiūrėjo į ją ir visa savo povyza reiškė nepasitenkinimą. Dar kartą pasinaudojome S. Kovaliovo šešeriuke.  Senoji dama suminkštėjo, tapo geranoriška. O kai padovanojome jai raudonus karolius, buvęs aikštingumas išgaravo visai.

Rezultatų nereikėjo ilgai laukti.  Po poros dienų klientė parašė, kad po miestą važinėja ramiai. Dar reikėjo patikrinti siaubingą autobaną.  Po kurio laiko klientė pranešė, kad ir autobanas jai visai nebaisus.
(bus daugiau)

2 komentarai:

  1. Labai gražios Arūno nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sutinku su jumis. Tikrai idomu ieskoti nuotrauku Aruno archyve, derinant jas prie tekstu. Tai padeda jose izvelgti atskirus niuansus, kuriu iki tol nepastebedavau. O kartu ir dziugu, kad Aruno nuotraukas iskeliu is "stalciaus" ir suteikiu joms sansa pradziuginti ziurovus :)

    AtsakytiPanaikinti