2017 m. sausio 11 d., trečiadienis

Kaip padėti vaikui susidraugauti su savo baimėmis



15 m. berniuko piešinys
Pasigauti baimes vaikai sugeba labai greitai.  Dažnai užtenka vieną kartą išsigąsti lifto, rūsio, tamsos ir kitų dalykų, ir atitinkamose situacijose jie jau bijos.

Ypač dažnai baimės užsikabina, kai suaugusieji tyčia gąsdina.  Lyg ir nekaltas močiutės pasakymas, kad anūkėliui reikia miegoti, nes po lova tyko voras ir čiups jį už kojos, jei vaikas kelsis iš lovytės, gali užfiksuoti vorų baimę.

Baimes gali sukelti ir TV filmų žiūrėjimas, kompiuteriniai žaidimai ir daugelis kitų dalykų. Dažnai užtenka tik akimirkos, kurioje viename laiko taške susitinka tam tikras dirgiklis su vaiko baime, ir toliau mažo žmogaus gyvenime toks ar panašūs dirgikliai iššauks būtent tą jausmą.

Gera žinia ta, kad lygiai taip, kaip vaikai lengvai pasigauna baimę, taip pat lengvai jie jas paleidžia.  Tik reikia žinoti tam tikrus principus, kaip tai padaryti.

Siūlau, išnagrinėti pavyzdį, kaip  galima paprastai paleisti vorų baimę. Pasiruoškite:
popieriaus piešimui,
spalvotų pieštukų,
flomasterių,
spalvoto popieriaus,
žirkles,
klijų,
dėžutę ar skardinę su dangteliu,
spalvotų mažų saldainiukų „Skitles“ ar panašių.

1.  Pasiūlykite vaikui  ant popieriaus lapo nupiešti spalvotais pieštukais vorus, kurių jis bijo.  Paraginkite nupiešti visus iki vieno vorus. Tarkim, buvo nupiešti septyni juodi vorai.

2.  Kai vaikas nupieš vorus, paprašykite jo papasakoti, kas tuose gyviuose jį gąsdina.  Gal tai, kad jie yra juodi, kad turi daug kojų, kad turi dantis ir pan.

3.  Papasakokite istoriją, kad vorai iš tiesų nėra pikti, tik jie išėjo kartą pasivaikščioti ir paklydo.  Pavargo, išalko, atėjo naktis ir jie išsigandę sulindo po lova.  Ir jie labai bijo, kad kas naktį jų nenumintų. O dabar yra diena, jie visi yra nupiešti ant lapo (vaikui nėra aiškių ribų tarp nupiešto ir tikro).

4.  Pasiūlykite vaikui visų pirma pavalgydinti vorus.  Tegu ant kiekvieno nupiešto voro jis uždeda po spalvotą saldainiuką-tabletėlę.

5.  Paprašykite vaiko parodyti, kaip vorai valgo saldainius.  Tegu vaikas pats suvalgo už kiekvieną vorą.  Nuėmus nuo nupiešto voro saldainiuką, ant jo uždėkite klijais išteptą spalvoto popieriaus skrituliuką. 

Jei vaikas mažas, tai tėveliai gali, kol vaikas piešė, pasiruošti iš spalvoto popieriaus skrituliukų.  Su didesniu vaiku galima dirbti kitaip – tegu pats nusprendžia, kokiu taps voras, suvalgęs raudoną saldainiuką.  Gal violetiniu, o gal žaliu.  Tegu pasiima žirkles, iškerpa tos spalvos skrituliuką ir jį priklijuoja ant nupiešto juodo voro atvaizdo.  Variantas, neturint spalvoto popieriaus: galima priklijuoti baltą skrituliuką ir pasiūlyti vaikui jį nuspalvoti norima spalva.


6.  Kai vorai jau yra sotūs ir laimingi, galima jiems dar duoti džiaugsmo.  Pasiūlykite vorus papuošti.  Gal taškiukais, gal brūkšniukais, langeliais, kaspinėliais, širdutėmis ir kt.

Čia vėl viskas priklausys nuo jūsų fantazijos.  Galite panaudoti blizgučius, karoliukus, sagutes, medžiagos skiauteles ir pan.  Kuo gražesni bus vorai, tuo geriau.  Gali būti, kad vaikas užsimanys nupiešti vorams sparniukus ir jie pavirs drugeliais, arba įvairiaspalvėmis boružėmis, paukšteliais ar pan. Viskas galima.


7.  Dabar laikas paruošti vorams naujus namus.  Įrenkime jiems dėžutę ar skardinę.  Pasiūlykite priklijuoti langus, duris, ant išorės sienų nupiešti gėlytes, vidų iškloti popierėliais (medžiagos skiautėmis, siūlais). „Pasiteiraukite“ vorų, ar jiems patinka taip paruoštas namelis, ko dar jie norėtų.  Jei norėtų, tarkim, stalo, tegu vaikas jį nupiešia, tada iškerpa ir įdeda į dėžutę.

8.  Kai namelis bus paruoštas, jame galima apgyvendinti vorus.  Galima juos iškirpti, arba galima popierių su vorais susukti ar sulankstyti taip, kad jis tilptų į dėžutę.

9.  Apgyvendinę vorus, paklauskite jų (tegul vaikas atsako už vorus), ar jiems nieko netrūksta, ar jie patenkinti nauju namu, ar yra sotūs ir laimingi. 

10.            Pasiteiraukite vaiko, ar vorai, turėdami tokį namelį, norės lįsti po lova. Vaikas tikrai atsakys, kad ne.

Štai į ką pavirto aukščiau pateikto piešinuko autoriaus vorai
Šio žaidimo-psichotechnikos turėtų užtekti, kad vaikas susidraugautų su savo baimės vorais. 

Jei ir po šio užsiėmimo baimė vorams išliktų, kreipkitės į vaikų psichoterapeutą, kuris darbe su vaiku galės paleisti tas priežastis, kurios neleidžia paleisti vorų.

1 komentaras:

  1. Fantastinis būdas. Mano dukra maža sapnuodavo kažkokią pabaisą, pabusdavo klykdama. Vieną rytą pasiūliau jai nupiešti tą pabaisą ir suplėšyt, kad jis daugiau nesisapnuotų. Ji nupiešė, bet neplėšė, nes pasirodė, kad pabaisa visai mielas :) Košmarai baigėsi.

    AtsakytiPanaikinti