2017 m. sausio 6 d., penktadienis

Kaip paprastai apsiginti nuo užpuoliko


A. Efetovos nuotr.
Bet koks kivirčas – tai žmonių kontaktas.  O kontaktai gali būti vizualiniai, audialiniai ir kinestetiniai.

Vizualinis kontaktas vyksta žvilgsnių pagalba. Ne žvilgsnio, o būtent - žvilgsnių. Tai reiškia, kad vieno žmogaus žvilgsnis turi susitikti kito žmogaus žvilgsnį.

Audialinis kontaktas įvyksta, naudojant garsus, žodžius, frazes.

Kinestetinis kontaktas įvyksta prisilietimų pagalba. Stipriausias kinestetinis kontaktas – tai smūgis vėzdu oponentui per galvą. Viskas aišku ir suprantama. Tačiau praktiškai neįmanoma šį būdą panaudoti humanistui – labai sunku apskaičiuoti smūgio stiprumą, kad išliktų sveika pašnekovo galva ir kad jis priimtų norimą perduoti informaciją.

Šiandien pakalbėsime apie vizualinį kontaktą ir kaip bei kam jį galima panaudoti praktiškai.

Jei norėtumėte su kuo nors susikivirčyti, yra puikus būdas.  Būdami nedidelėje erdvėje, lifte ar autobuse imkite įdėmiai nužiūrinėti pasirinktą žmogų.  Jūsų arba išsigąs, arba ims su jumis elgtis agresyviai ar net pradės muštynes.

Mūsų kultūroje nėra priimta spoksoti į kitą žmogų. Kreivai mestas žvilgsnis gali įskelti nesantaikos ugnį ar net (sako, kad taip yra nutikę) tapti žmogžudystės priežastimi.

Be abejo sutiksite, kad geriausios muštynės yra tos, kurios neįvyko. Tad, jei yra galimybė išvengti muštynių, reikia jų išvengti.

Vienas iš būdų, kaip išvengti muštynių, yra pasinaudoti išfokusuotu žvilgsniu.  Tai reiškia, kad sutikus įtartiną kompaniją, reikia išfokusuoti žvilgsnį ir eiti „tarytum kiaurai“ per tuos žmones. Konfliktas neįvyksta, nes nėra žvilgsnio kontakto.

Todėl geriausias būdas išvengti konflikto - vengti akių kontakto.

Suprantama, kad gyvenimas nėra toks paprastas, kad šis būdas visada suveiks.  Juk užpuolikas gali atakuoti iš už nugaros. Jau nekalbant apie tuos atvejus, kai tenka susikirsti su viršininku, kolega ar akiplėšišku pardavėju.

Ir vis tik verta prisiminti „išplaukusio“ žvilgsnio būdą, kuris gali jums gerai pasitarnauti, siekiant išvengti konfliktų.

Pagal A.Kotliačkovą ir S.Goriną iš knygos „Ginklas – žodis“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą