2017 m. birželio 21 d., trečiadienis

Kaip įveikti vairavimo baimę ten, kur yra daug mašinų


A.Kubaičio nuotr.













Kaip įveikti vairavimo baimę ten, kur daug mašinų, pvz., miesto centre? Lina, 65 m.

Labas, Lina, klausimas tikrai rimtas. Juk veiksmus ir mintis sukausto ne tiek išorinė situacija, net jei ji yra ir ganėtinai sudėtinga, kiek baimė, atlekianti šviesos greičiu vien pagalvojus apie mašinų spūstį miesto centre.


Ir vis dėlto nusprendžiau šį kartą daugiau dėmesio skirti greitesniam įgūdžių įgijimui nei pačiam darbui su baime. Kodėl? Juk šiuolaikinės psichoterapijos priemonės įgalina gana efektyviai dirbti su baimėmis ir kitais nemaloniais jausmais. Ogi todėl, kad mokėjimas gerai orientuotis intensyvaus eismo srautuose yra tiesiog labai naudingas sugebėjimas.



Sakoma, kad geras vairuotojas „vairuoja“ iškart penkias mašinas: savo, važiuojančią priekyje, važiuojančią iš paskos, iš kairės ir iš dešinės. O pradedantis ar tiesiog neįgudęs – vargiai suvaldo vieną, tą, kurioje sėdi. Miesto centre kaip tik ir yra svarbu matyti, jausti ir girdėti visas autotransporto priemones aplinkui. Kaip tai sugebėti, kai dar reikia sekti ir šviesoforus, pėsčiuosius, sugebėti laiku persirikiuoti į kitą eismo juostą?


Mieloji Lina, nepatingėkite padaryti parengiamojo darbo. Visų pirma išsinagrinėkite maršrutą, kuriuo teks važiuoti. Atkreipkite dėmesį, kur stovi šviesoforai, kur yra pėsčiųjų perėjos, kur ketinate daryti posūkius, kurioje vietoje reikėtų užimti kokią juostą. Gal yra dar kokių specifinių dalykų, kurie galėtų būti svarbūs?


Kai maršrutas bus daugmaž aiškus, keliaukite į trasą... savo vaizduotėje. Štai jūs ketinate išvažiuoti iš kiemo. Čia kol kas viskas aišku. Praleidžiate mašinų srautą ir atsilaisvinus keliui sukate į dešinę juostą. Netrukus privažiuosite šviesoforą, kur reikės sukti į kairę. Aha, geriau iš anksto persirikiuoti į antrą eismo juostą. Žvilgtelite į šoninį veidrodėlį, pastebite greitai atlekiančią tamsiai mėlyną audi. Ją praleidžiate, rodote posūkį. Štai dar vienas skubantis atlekia, praleisit ir jį. O dabar – laikas, galima manevruoti. Jau matyti mirksintis šviesoforas. Iki jo dar geras atstumas. Pastebite, kad vienakojis triakis eismo reguliuotojas šviečia raudona akimi. Sulėtinate greitį ir ramiai stabtelite mašinų eilėje paskui sunkiai nusakomos spalvos mersedesą. Tuo tarpu šviesoforas sužybsi geltonai ir įjungia žalią akį. O kas čia dabar atsitiko? Kodėl užgeso motoras ir pasigirdo iš paskos važiuojančios mašinos signalijimas. Stop kadras!


Grįžkite mintimis į savo kiemą, saugiai sustokite ir apmąstykite, kas gi atsitiko, kad užgeso variklis. Gal išsigandote ir per greitai atleidote sankabą? Pradėti važiuoti jūs tikrai mokate, tad galima tiesiog ramiai daryti įprastus veiksmus. Tad vėl pirmyn iš kiemo. Šį kartą jau greičiau persirikiuojate kairėn, prie šviesoforo stabtelite pirma ir užsidegus žaliai ramiai darote kairį posūkį.


Ir taip mintimis „pravažiuojate visas kryžkeles, posūkius, neužmiršdama praleisti pėsčiųjų dryžuotose perėjose. Kaskart, kai padarote klaidą, kai išsigąstate, grįžtate į maršruto pradžią ir vėl „važiuojate“ iki sudėtingos vietos, kol ją sėkmingai įveikiate. Dabar jau galite save pagirti ir... dar du tris kartus „pravažiuoti“ norimu maršrutu, įsivaizduojant šiek tiek kitokias eismo sąlygas.


Dabar jau mokate įveikti kelią net užsimerkusi. Tai beveik atitinka tikrovę, nes tikėtina, kad tariamuose važiavimuose tai darėte užmerkusi akis (paprastai taip lengviau įsivaizduoti). Jei viduje dar kirba virpuliukas, nepakenks prasukti vidinę kelionę dar kelis kartus. O dabar jau galima vykti ir į realią trasą. Nustebsite, kad tikrovėje gali pasirodyti net kur kas paprasčiau nei „treniruotėse“. O kaip jūsų baimė? „Kokia baimė?“ - paklausite. Juk šį kelią žinau kaip savo penkis pirštus.


Lina, pabaigoje noriu prisipažinti, iš kur žinau apie tokį mokymosi būdą. Jį pateikė prof. Sergejus Kovaliovas seminaro metu, pasakodamas, kad vienas iš svarbiausių nindzių neįprastų kovos sugebėjimų įgijimo etapų būdavo įsivaizdavimas, kaip jie daugybę kartų pereina reikiamą maršrutą, kol pasiekia norimą tikslą ir įvykdo jiems pateiktą uždavinį. Tik mintyse, kai dėl menkiausios klaidos esi nužudomas, įmanoma sugrįžti į pradžios tašką ir vėl pereiti viską iš naujo. Kai kiekvienas veiksmas, kiekvienas metras iki smulkmenų yra nušlifuojami mintyse, įgyvendinti sumanymą tampa tiesiog paprasta. Linkiu sėkmės!

1 komentaras:

  1. Tai buvo didelis garbės susitikimas, kai dr. Egwali išgydė ir padėjo atkurti mano iširusias santuokas, kurios žlugimo riba buvo vien dėl to, kad po daugelio metų buvimo kartu nesugebėjau susilaukti vaiko, aš taip pat jaučiausi blogai, nes tada vieną dieną jis nusprendė eiti savo keliu, kuris iš tikrųjų mane sužlugdė, o tai labai nepanašus į jį. Aš susisiekiau su dr. Egwali rašybos namais dėl visko, kas dabar pasikeitė, nes mes vėl kartu ir laukiamės pirmojo vaiko. Labai džiaugiuosi, kad sutinku jus, pone. Jūsų taip pat nėra išimtis. Susisiekite su juo šiandien dėl visų su vedybomis ir sveikata susijusių klausimų ir džiaugsitės, kad tai padarėte .. Tai yra jo išsami informacija. El. Paštas: dregwalispellbinder@gmail.com
    „WhatsApp“: +2348122948392

    AtsakytiPanaikinti