2017 m. birželio 24 d., šeštadienis

Koks yra skirtumas, atsiskaitant už prekes grynaisiais ir kortele


Sveiki, pakalbėkime apie pinigus.  Kaip jūs dažniau atsiskaitote už pirkinius: grynais ar kortele?  Aš paprastai atsiskaitau kortele.  Dar naudojuosi internetine bankininkyste.  Kol kas nebandžiau atsiskaityti su mobiliu telefonu (kas dabar jau darosi įmanoma).

Bankinės kortelės per paskutinį dešimtmetį taip išpopuliarėjo, kad net keista prisiminti laikus, kai atlyginimą gaudavau vokelyje. O savo pirmoje darbovietėje, pamenu, kartą per mėnesį eidavau prie kasos langelio, kur pasirašydavau žiniaraštyje, ir kasininkė man atskaičiuodavo reikiamą sumą.


Pasakyti, kad dabar grynųjų pinigų beveik nebematome, nebūtų visai teisinga, tačiau faktas, kad jų naudojame kur kas mažiau, nes  atsiskaitymai bankinėmis kortelėmis tapo kasdienybe.

Kaip tai veikia žmogų psichologiškai?  Iš tiesų veikia.  Buvo aprašytas mokėjimo skausmo (pain of payig) efektas.  Tai nemalonus jausmas, patiriamas už prekes mokant grynaisiais pinigais. Jums nesmagu, kai tenka atsisveikinti su stambiomis kupiūromis ir matyti, kaip tuštėja jūsų piniginė.  Išties nemalonus jausmas. Ir šis jausmas sumažina naujo daikto įsigijimo džiaugsmą. Todėl, atsiskaitymui naudodami grynuosius pinigus, jūs nesąmoningai tampate mažiau išlaidus.

Kitas reikalas, kai naudojatės kortele, kuri yra tik kortelė.  Jos pagalba nuskaičius pinigus iš sąskaitos, pati kortelė niekuo nepasikeičia.  Pirkėjas jaučia saugumą ir komfortą. 

Aš neklausiu, kas iš to laimi, o tiesiog pateiksiu psichologinio eksperimento rezultatus.  Eksperimente dalyvavo studentai, dalis kurių galėjo atsiskaityti kortelėmis, o dalis – tik grynaisiais. Pasirodė, kad kreditinių kortelių turėtojai už bilietą į krepšinio rungtynes sutiko mokėti kur kas daugiau, nei atsiskaitantys grynaisiais.  Pirmieji už bilietą vidutiniškai mokėjo 60,64 dolerio, o antrieji – 28,51 dolerio. Besinaudojantys kortele permokėjo už bilietą.

2014 m. atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad jauni žmonės už smulkias prekes, tokias kaip kavą, alų, jei naudojasi atsiskaito kortele, sumoka trečdaliu daugiau.  Ir restoranuose kortelių naudotojai palieka daugiau arbatpinigių – 22.6 % nuo čekio sumos, kai tuo tarpu sumokantys už vakarienę grynaisiais arbatpinigiams išleidžia 15,6 % nuo bendrosios sumos.

2000-ųjų metų  pabaigoje už taksi paslaugas buvo pradėta atsiskaityti kortelėmis.  Net arbatpinigius galima buvo sumokėti kortele. Taksistams tai tikrai buvo naudinga, nes per metus klientų skiriamų arbatpinigių dydis išaugo 13 %.

Naivu būtų tikėtis, kad nuo šiol mokėdami kortele (ar kitais šiuolaikiniais elektroniniais būdais) jūs išliksite tokie taupūs, lyg mokėtumėte grynaisiais pinigais.  Ir vis tik kviečiu turėti omeny šią informaciją ir skaičiuoti savo pinigus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą