2017 m. vasario 3 d., penktadienis

Kaip suvaldyti valdingąją anytą?


Arūno Maniušio nuotr.
Ne viename laiškutyje jaunos mamytės skundžiasi savo anytomis. Kai kurie pasakojimai net sukrečia.  Štai vienas iš jų:

Anyta – velnio pramanyta

Mano vaikelis dar net negimęs, o vyro mama ne tik pasakė, kad mano vyras vedė "paskutinę išnaudotoją", bet dar vyrui  pasakė, kad vaikas ne jo, ir, kas skaudžiausia,  palinkėjo, kad jo vaikas  gimtų išsigimęs, su kokia liga arba išvis gimtų negyvas, o man pasakė, kad geriausia būtų, kad gimdymo metu ir aš su vaiku kartu mirčiau...

 Suprantu, kad tokiais atvejais su anyta norisi nutraukti visus įmanomus ryšius.  Ačiū Dievui, tokios baisuoklės, atviru veidu linkinčios blogo tiek savo anūkui, tiek marčiai, pasitaiko retai, ir pritariu, kad nuo jų reikėtų laikytis atokiau. 

Valdingosios anytos

O štai kita mūsų vyrų mamų rūšis - valdingosios anytos, aktyviai lendančios į jaunų porų gyvenimus, nurodinėjančios, kontroliuojančios, pamokslaujančios –  palyginus dažnas reiškinys. Gerai dar, jei fontanuojančią anytos energiją sušvelnina jos geranoriškumas,  inteligentiškumas, kultūringumas.  Antraip ji tampa rimtu išbandymu jaunai porai, ypač,  gyvenančiai su ja po vienu stogu.

Visiškai beprasmiška ką nors įrodinėti valdingajai anytai.  Ji jaučiasi esanti  visada teisi. Tačiau ir pasidavimas, tylėjimas bei šokiai vien pagal jos dūdelę taip pat nežada nieko gero.  

Mamytės sūnelis

Vargu, ar jos sūnus, dabartinis tavo vyras, sugebėjo atsispirti  galingam savo mamos spaudimui.  Dabar tau teks skaitytis ir su savo antrosios pusės dvasine priklausomybe mamai. Valdingų mamyčių vaikai, jei jiems nepavyksta laiku ištrūkti iš po galingų prižiūrėtojos sparnų, tampa kandidatais į amžinus viščiukus, nesuaugančius mamyčių sūnelius. Gyvenimas su griežta prižiūrėtoja vargu ar leido tavo vyrui įgyti pasitikėjimo savimi, savarankiškumo, iniciatyvumo. Tiesa, dėl to jis nekaltas, nes mamos nepasirenkamos.

Kokia išeitis?

Geriausia išeitis būtų gyventi atskirai nuo valdingosios anytos.  Net ir tokiu atveju nubrėžk aiškias ribas (tas bus nelengva), kuriose srityse bus klausoma jos patarimų, kuriose – ne.

Jei nėra galimybės išeiti gyventi kitur , pasistenk neįsileisti energingos komanduotojos  į savo vidų. Tai padaryti bus lengviau, jei  anytoje  įžvelgsi  kvailą pretenzingą mergaitę.  Juk iš tiesų ši moteris tokia ir yra.  Meilė ir vyrai jos gyvenime greičiausiai suteikė jai daugiau nusivylimų nei džiaugsmo.  Pagailėk jos.

 Nepriimk  rimtai  vyro mamos bandymų primesti tau priklausomos pavaldinės rolę. Būk ypatingai mandagi, nes tai padeda išlaikyti atstumą. Šaunu, jei pavyktų žiūrėti per humoro prizmę, kai vardan savo ir šeimos ramybės  išoriškai pritarsi anytai, sutiksi su jos reikalavimais, girsi ir dėkosi,  net kai elgsiesi savaip.

Ieškoti sąlyčio taškų

Ne visos anytos yra valdingos.  Taip pat jos gali būti ir ramios, nepastebimos, nesikišančios, žaismingos, linksmos ir t.t. Ir su kitokiomis vyrų mamomis ne visada sutarti būna lengva ir paprasta.

 Aš neraginu tavęs susidraugauti su anyta ar ją pamilti.  Ne. Kviečiu ieškoti sąlyčio taškų. Pasistengti  joje pamatyti save, o savyje – ją.  Kada nors juk ir pati tapsi močiute, o gal net anyta. Ir norėsi, kad tave priimtų, o ne atstumtų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą